Iran zatvorio vazdušni prostor – Napad sve bliže

Iran zatvorio vazdušni prostor – Napad sve bliže

Iran zatvorio vazdušni prostor

Iran je, prema pisanju Jerusalem Posta izdao NOTAM, odnosno upozorenje pilotima na opasnosti na putu, za centar, zapad i sjeverozapad zemlje, savjetujući avione da promijene svoje rute.

Spekuliše se da je ovo „najava“ da će da krenu u napad na Izrael.

Pojedini izvori smatraju da bi napad mogao da krene već danas.

Američki državni sekretar Еntoni Blinken je na sastanku G7 rekao da bi napad Irana i Hezbolaha na Izrael mogao da krene u ponedjeljak, odnosno danas.

Podsjetimo, Iran je ranije danas saopštio da ne želi eskalaciju tenzija u regionu Bliskog istoka, ali vjeruje da treba da „kazni Izrael da bi se spriječila dalja nestabilnost“.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani je rekao da Iran nastoji da uspostavi stabilnost u regionu, ali je napomenuo da je to moguće postići „samo kažnjavanjem“ agresora – Izraela, navodeći da je odgovor Teherana neizbježan.

Portparol je pozvao SAD da prestanu da podržavaju Izrael, navodeći da međunarodna zajednica nije uspjela da ispuni svoju dužnost da očuva stabilnost u regionu Bliskog istoka i da zbog toga treba da podrži kažnjavanje „agresora“.

Komandant Korpusa Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ponovio je danas pretnju da će Izrael „biti kažnjen u dogledno vrijeme“.

Iran, libanska militantna grupa Hezbolah i palestinska militantna grupa Hamas optužili su Izrael za ubistvo Ismaila Hanijea 31. jula. Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost.

(Telegraf)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.