Ove kovanice od 2 evra vam mogu donijeti malo bogatstvo

Ove kovanice od 2 evra vam mogu donijeti malo bogatstvo

Kovanice od 2 evra

Stranica Florinus napravila je pregled najcjenjenijih kovanica od dva evra, među kojima se ističu neki primjerci čija vrijednost dostiže i hiljade evra.

Na vrhu liste nalazi se kovanica Grejs Keli iz 2007. godine, koja je ušla u opticaj zbog pomena na slavnu princezu od Monaka koja se udala za princa Rajnera III.

Princeza Monaka svjetsku slavu stekla je ulogama u vesternu “Tačno u podne” (1952) i pustolovnom filmu Djevojka sa sela (1954), koja joj je donijela nominaciju za Oskara.

Florinus je 2021. godine pisao da je vrijednost kovanice 4.749,95 evra, a novčić je toliko dragocjen jer je to bio najrijeđi prigodni kovani novac od 2 evra između 2007. i 2014. godine.

Kovanica je izdata u 20 hiljada primjeraka, a na aversu je pomenuti lik princeze Keli.

Na desnoj strani iskovano je ime zemlje porijekla, Monaka, kao i godine izdanja (2007).

Ispod kose princeze nalaze se inicijali dizajnera kovanice “RBBaron”, a na poleđini je prikazana uobičajena znamenka apoena od 2 evra.

Na drugom mjestu nalazi se još jedna kovanica koja se može pronaći u Monaku.

Ovaj novčić, vrijedan gotovo 2.000 evra, prikazuje Kneževsku palatu Monaka, a zbog malog izdanja, od samo 10 hiljada komada, stekla je prestižnu reputaciju među kolekcionarima.

U opticaj je puštena na 800. godišnjicu palate u Monaku, čija istorija seže u 1215.

Kovanice od 2 evra

U narednim vijekovima različiti vlasnici palate oblikovali su rezidenciju u jednu od najluksuznijih u Evropi, a danas je Kneževska palata postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Monaka.

Što se tiče izgleda kovanice, na aversu je prikazana upravo palata na litici, a okružena je okeanom.

Na gornjem dijelu napisano je “Monaco”, dok se ispod može pronaći natpis “1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA”, pri čemu 1215. označava godinu osnivanja dvorca.

Na trećem mjestu našla se kovanica čija je vrijednost tolika zbog jednog neobičnog razloga – greške u kovanju.

Naime, s vrijednošću od 1.799,95 evra, na trećem mjestu nalazi se litvanska kovanica, na kojoj je greškom napisano “Dievs sveti Litvaniju”, što u prevodu znači “Bog blagoslovi Litvaniju”, dakle ne Letoniju.

Prema narodnoj banci Litvanije, pustili su u opticaj oko 10 odsto (500 komada) neispravnih kovanica.

Isprva su se novčići mogli kupiti za devet evra, a trenutno cijena kovanice premašuje 1.700 evra.

Iako je jedna od najmanjih zemalja u Europi, kovanice nastale u Monaku su među najcjenjenijima među kolekcionarima novčića.

To potvrđuje i činjenica da se na četvrtom mjestu Florinusovog popisa nalazi kovanica koja je izdata povodom 10. godišnjice braka princa od Monaka Alberta i princeze Šarlin.

On je, inače, dijete princa Rajniera II i slavne američke glumice Grejs Keli, čiji je lik, spomenuli smo, iskovan na aversu najskuplje kovanice od 2 evra na svijetu.

Vrijednost ove kovanice procjenjuje se na 695,95 evra

A na prednjoj strani prikazani su upravo profili princa Alberta i princeze Šarlin.

U donjem dijelu nalazi se natpis “2011 MARIAGE PRINCIER 2021” (hrv. 2011. Prinčevo venčanje 2021.), dok se u gornjem dijelu nalazi zemlja porijekla “Monaco”.

Konačno, peto mjesto, s procjenjenom vrijednošću od 154,95 evra, zauzela je jedna kovanica nastala u Vatikanu, koja je izdata na 75. godišnjicu grada.

Prepoznaćete je po papskoj bazilici svetog Petra koja je okružena konturama Vatikana.

S lijeve strane kompozicije nalazi se natpis “75 ANNO DELLO SATO” (lat. 75 godina za domovinu).

Inače, kovanice od 2 evra iz Vatikana obično su vrijedne zato što ih kolekcionari odabiru zbog njihove rijetkosti ili religijskih motiva.

Na mnogima od njih nalazi se, na primjer, i Ivan Pavle II, jedna od najpoznatijih osoba u istoriji hrićanstva, piše Večernji list.

autor: http://večernji.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.