Hrvat i Makedonac htjeli pobiti ljude na koncertu Tejlor Svift?

Hrvat i Makedonac htjeli pobiti ljude na koncertu Tejlor Svift?

Generalni direktor javne bezbjednosti Franc Ruf rekao je da je glavni osumnjičeni za planiranje terorističkog napada na koncertu američke pop zvijezde Tejlor Svift u Beču sve priznao te je opširno opisao planove za napad.

Ruf je rekao da su informaciju o napadima dobili od tajne službe.

U srijedu su uhapsili 19-godišnjaka u Ternicu u Donjoj Austriji. Navodno se radi o mladiću koji je rođen u Austriji, ali je porijeklom sa Balkana, navodno iz Sjeverne Makedonije, prenosi 24sata.

Među osumnjičenima je i sedamnaestogodišnjak sa hrvatskim i turskim korijenima, koji je već bio poznat policiji, i petnaestogodišnji Austrijanac turskog porijekla, dodaje 24sata.

Kako je rekao Ruf, osumnjičeni je radio na planovima za napad od jula, nakon što je dao otkaz na poslu. Kako su neki austrijski mediji ranije objavili, on je radio u jednoj firmi sa hemijskim tvarima.

Policija je duže vrijeme pratila mladića za kojeg su otkrili i kako se prije nekoliko sedmica zakleo na vjernost Islamskoj državi. Sa još jednom osobom, koja je takođe uhapšena, putem interneta povezao se s teroristima Islamske države, radikalizovali su se i počeli planirati teroristički napad u Beču.

Policija je tokom pretresa njegove kuće našla hemijske tvari za izradu bombe te propagandni materijal terorističke organizacije Islamske države.

Zaplijenili su i predmete, među kojima su hemikalije koje je navodno ukrao sa radnog mjesta. Osumnjičeni je navodno radio za tvrtku koja se bavi preradom metala.

Ukradene hemikalije htio je iskoristiti kako bi izradio eksplozivnu napravu, a koju je planirao upotrijebiti na koncertu kako bi „ubio što više ljudi“, piše „Krone Zeitung“.

„Planirao je ubiti sebe i velik broj drugih mačetama i eksplozivom“, rekao je šef Uprave za državnu bezbjednost i obavještajne poslove Omar Haijavi-Pirhner, koji je potvrdio da je drugi uhapšeni 17-godišnjak, takođe iz Ternica te da je nedavno prekinuo sa djevojkom.

Njega su pronašli na stadionu „Ernst Happel“ na kojem je Tejlor Svift trebala imati tri koncerta.

Prijatelj mladića (19) osumnjičenog za planiranje terorističkog napada IS na koncertu Tejlor Svift u Beču navodno je bio zaposlen kao zaštitar, piše „Mirror“.

„Operacija u Ternicu bila je usmjerena protiv islamističkih osumnjičenika za terorizam“, rekli su Ruf i šef bečke policije Gerhard Purstl.

Kako su istaknuli iz policije, uhapšeni su komunicirali putem enkriptiranih aplikacija za dopisivanje. Purstl je još jednom pozvao da se strože nadziru takve aplikacije.

Dodali su da su na nišanu imali jedan od koncerata Tejlor Svift.

„Situacija oko planiranog terorističkog napada u Beču bila je veoma ozbiljna“, istakao je Karl Nehamer, austrijski kancelar, na platformi X.

Dodao je da je opasnost na vrijeme identifikovana zahvaljujući intenzivnoj saradnji austrijske policije sa stranim službama i proširenih nadležnosti tajne službe, te da je spriječena velika tragedija.

„Živimo u vremenu u kojem se koriste nasilna sredstva za napad na naš zapadni način života. Islamistički terorizam ugrožava sigurnost i slobodu u mnogim zapadnim zemljama. Upravo zbog toga nećemo odustati od svojih vrijednosti kao što su sloboda i demokratija, već ćemo ih još žešće braniti. Ove vrijednosti su temelj našeg društva i čine nas otpornima na ekstremizam i terorizam. Važno je ostati na oprezu, ostati zajedno i preduzeti odlučne mjere protiv islamizma“, napisao je on.

Zbog policijske drame u Ternicu nedaleko Nojnkirhena evakuisali su desetine stanovnika iz bezbjedonosnih razloga.

Tejlor Svift je trebala nastupati tri večeri u nizu – od 8. do 10. avgusta. Koncerti su bili rasprodani u rekordnom roku, a za svaku veče prodano je 65.000 karata. Njezini fanovi su neutješni, a brojni su godinama čekali priliku da dođu na njen koncert.

Međutim, na savjet austrijskih vlasti, organizator je odlučio otkazati sva tri koncerta zbog opasnosti od terorističkog napada.

autor: nezavisne.com / foto: http://jutarnji.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.