Srušio se prvi F-16 doniran Ukrajini! Nejasno da li su ga OBORILI RUSI ili je greška UKRAJINE

Srušio se prvi F-16 doniran Ukrajini! Nejasno da li su ga OBORILI RUSI ili je greška UKRAJINE

Ukrajnski (NATO) borbeni avion F-16 uništen je u padu u ponedjeljak, prema riječima američkog dužnosnika, samo nekoliko tjedana nakon što je prvi od američkih zrakoplova stigao u Ukrajinu, javlja WSJ. Podsjetimo, početkom kolovoza moćni američki avioni stigli su u Ukrajinu. Prema prvim neslužbenim informacijama, avion nije srušen u borbama već je riječ o pogrešci s ukrajinske strane.

Ukrajina vodi grčevite borbe na istoku zemlje, u namjeri da zaustavi rusku ofenzivu. Ukrajinci imaju velika očekivanja od moćnih američkih aviona koje su dugo priželjkivali i zazivali.  „F-16 u Ukrajini. Uspjeli smo“, rekao je Zelenski na ceremoniji početkom kolovoza na tajnoj lokaciji, okružen avionima.

Posebno je zahvalio Danskoj, Nizozemskoj i SAD-u na pomoći u isporuci aviona nakon 18 mjeseci čekanja, ali je odmah dodao da ih je potrebno mnogo više. Njihov dolazak označava ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti ukrajinskih zračnih snaga, koje se uglavnom oslanjaju na stare mlažnjake iz sovjetske ere, javlja BBC.

Zelenski nije precizirao koliko je zrakoplova stiglo u Ukrajinu ni jesu li ih sve poslale tri zemlje NATO-a koje je spomenuo. Članice NATO-a, uključujući Belgiju i Nizozemsku, obećale su oko 65 aviona tipa F-16.

autor. faktormagazin/ http://index.hr

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.