Afrička kuga u Bijeljini

Afrička kuga u Bijeljini

Afrička kuga u Bijeljini

Nažalost, želim da obavjestim javnost Republike Srpske i BiH da je JU Veterinarski institut „dr Vaso Butozan“ na osnovu prijava koje smo imali sa terena na području Bijeljine izvršio uzorkovanje uginulih svinja i utvrdio prisustvo virusa afričke kuge, saopštio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske

Virus je identifikovan u selu srednji Dragaljevać u Bijeljini

Ono što želim obavijestiti da nema mjesta panici jer sam već sam čuo neke špekulacije u medijima na to da je afrička kuga uvezena i tako dalje.

Želim da to demantujem jer se radi o porodičnom domaćinstvu dva starija lica koja već dugi niz godina imaju te životinje u dvorištu i ne radi se o bilo kakvom uvozu svinja“, rekao je Minić.

Minić je istakao da je rađen monitoring na pristusvo afričke kuge, zajedno sa Lovačkim savezom Republike Srpske.

Te da je u nekoliko navrata vršen ostrel uzorkovanja tih životinja što znači da je to moglo da bude i putem divljih svinja ili putem neposrednog kontakta na zaraženim područjima.

Nema mjesta panici

Nema mjesta panici jer je 2019. godine krenuo prvi monitoring i uspostavljen je jedan jasno utvrđen hodogram kako i na kakav način se reaguje.

Vlada Republike Srpske je donijela odluku da za slučaj utvrđivanja slučaja afričke kuge se formira jedan krizni centar koje sačinjava Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministartsvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Civilna zaštita, Republički inspektorat i Lovački savez Republike Srpske“, kaže Minić.

Na terenu se nalazi opštinski inpektor i obaveza Gradske uprave Bijeljina da obezbjedi mjesto na kome će izvršiti neškodljivo uklanjanje ovih ostataka nakon eutanazije.

Područje u krugu od tri kilometra se smatra zaraženim područjem, a područje u krugu od 10 kilometara se smatra ugroženim područjem.

Mi imamo tačno preciziran plan koji predviđa kako se radi na ovim područjima“, rekao je Minić.

autor:agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.