Ako ZASLUŽE možda ordene dobiju i predsjednici Amerike, Njemačke…

Ako ZASLUŽE možda ordene dobiju i predsjednici Amerike, Njemačke…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da će naredne godine predložiti da Orden Republike Srpske na ogrlici dobiju predsjednici Amerike, Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

“To su predsjednici zemalja koje su zaslužne za Dejtonski sporazum”, rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni “Kozara” u Banjaluci, koji organizuje Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH.

Istakao je da je čast za Republiku Srpsku da je Vladimir Putin, predsjednik Rusije, pristao da primi Orden Republike Srpske na ogrlici.

On je rekao da je Putin političar koji podržava poziciju RS unutar Dejtonskog sporazuma.

Dodik je precizirao da je Republika Srpske prije nekoliko mjeseci kontaktirala Putina da li bi primio orden iz RS, te da je on na to pristao.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije odustala od politike neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini, ali da Srpska nije pristala da bude dio antiruske histerije.

Sa prijema je poručeno da Republika Srpska želi mir i da zaštiti svoju tradiciju i ustavne nadležnosti, prenose Nezavisne.

Dodik je poručio da svi u Republici Srpskoj treba da se osjećaju sigurno kao i većinski srpski narod, te je uvjeren da će se Dan Republike i naredne godine proslaviti.

Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, je rekla da se s ovog prijema šalje poruka mira, te da Srpska njeguje svoje tradicije, ali da gleda u budućnost.

Radovan Višković, premijer RS, je rekao da RS puk baštini svoju tradiciju i da će ta tradicija biti obilježavana i narednih godina.

Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH, je rekao da RS želi mir i da želi da zadrži svoja prava koja joj pripadaju.

autor.agencije, foto: atv

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.