„Zbog toga sve namirnice treba prati pre jela, čak i one organske koje ljuštite.
„Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom spoljnom površinom jednako su osetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nežnijom korom“.
Rekao je Trevor Krejg, stručnjak za bezbjednost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Mikrobac Laboratories koji kaže i da je američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada prošle pronašla listeriju i salmonelu.
Banane treba prati?
Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Krejgu, kad sečete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu verovatnoću.
„Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pjesak, štetočine, pesticide i voštani sloj.“
Zbog toga i glavni kuvar kulinarskih umetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Džošua Resnik pere sve namirnice koje će seckati, čak i one koje se ljušte, poput šargarepe ili luka.
“Nikada ne znate kroz šta su ti proizvodi prošli”, dodao je.
„Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na pijacu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača.
Prema njemu, tekuća voda je sve što vam je potrebno za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent.
Nikako ne treba koristiti izbeljivače i proizvode za dezinfekciju, prenosi Večernji list.
„Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razređeni rastvor sirćeta od jednog dela sirćeta na četiri dela čiste vode“, kaže Krejg.
„To će pomoći da ubijete neke bakterije i neće ostaviti loš ukus ili moguće opasne hemikalije na vašoj hrani.“
Ako pak primijetite prljavštinu na proizvodima poput krompira, stručnjaci savetuju upotrebu kuhinjske krpe ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali.
Evo šta još kažu:
Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, živine i plodova mora.
Što znači da daske za sječenje i noževe takođe treba koristiti odvojeno.
Ohladite i zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od sečenja, guljenja ili kuvanja.
Uvek držite posuđe, radni prostor i ruke čistima kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.
Da budete sigurni, sve namirnice operite, prenosi Krstarica.
autor: Faktormagazin/ http://glassrpske.com