Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika, klijenti mogu da pokrenu zaštitu

Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika, klijenti mogu da pokrenu zaštitu

Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika

Nakon izjave jednog američkog činovnika koji je poručio bankama da bi mogle da dođu u problem ako budu sarađivale sa određenim klijentima, počeo je pritisak na bankarski sektor u Srpskoj.

„Nakon izjava koje su bile dostupne u medijima, banke su osjetili da su pod određenom vrstom rizika. 2022. godine kada smo imali krizu Sber banke.

Nakon dvije godine možemo da kažemo da je Sber banaka, kada su krenuli sukobi u Ukrajini, i kada je došla na sankcione liste da isti momenat su izgubljeni svi „sviftovi“.

Sber banka Banjaluka, ali i Sber banka Sarajevo je bila blizu da izgubi korespodentne banke.

Mi smo u jednom danu imali 300 miliona maraka odliva i da je nismo spasili kako jesmo, mi bi danas pričali o jednoj banci koja je propala sa preko milijardu maraka bilansne aktive.

To dovoljno pokazuje ozbiljnost situacije koje smo imali prije dvije godine i može da opravda banke da ovu vrstu izjava su procijenile kao visoko rizične za poslovanje banaka.

Banke osjetile da su pod određenom vrstom rizika

Najvažnije je da se ne stvara panika i tenzija tako gdje ih nema, jako je važno održati stabilnost finansijskog sektora jer se samim tim drži stabilnost i Budžeta i Vlade i svih koji rade i žive u Srpskoj ali i BiH.

Primjer Sber banke je pokazao da ne može kriza ostati u jednom entitetu, kad govorimo o finansijama, kriza se prenosi, ne samo u Bih nego u cijeloj regiji, kaže za ATV Srđan Šuput direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Šuput kaže da je Zakonom o unutrašnjem platnom prometu koji je na snazi u Srpskoj tačno definisano uspostavljanje svakog poslovnog odnosa.

„Uvijek je BiH i Srpska pod nekim vrstama tenzija i stvari koje se dešavaju i one svakako da narušavaju ekonomski ambijent, a evo i pokušaj destabilizacije, nekako najuređenijeg dijela naše ekonomije, a to je bankarski sektor.

Zakonom o unutrašnjem platnom prometu koji je na snazi u Srpskoj je tačno definisano uspostavljanje svakog poslovnog odnosa sa fizičkim pravnim lice, ali isto tako i prestanak tog poslovnog odnosa.

Sa druge strane je ono što svi znamo da je Zakon o sprečavanju pranja novca je upravo taj… finansiranje terorističkih organizacija koji na neki način stavlja pod lupu sve one stvari koje se dešavaju sa fizičkim pravnim licima koji rade preko banaka u BiH.

Povreda prava bilo koga, i da li je došlo do povrede prava treba gledati za svakog klijenta pojedinačno“, kaže Šuput.

On ističe da su svakim ugovorom između banke i klijenta definisana prava i obaveze.

„Ono što je definisano svakim ugovorom između banke i klijenta definisana su prava i obaveze.

Prava banke su da zasnuje i raskine taj odnos.

U opštim uslovima banke koji su sastavni dio ugovora kada otvarate račun koji su dostupni na veb stranici banke, koji su sastavni dio onoga što je Zakon o unutrašnjem platnom prometu rekao, šta morate da imate od dokumentacije prema klijentu, je sadržano na koji način je banka, ako neko nije pod Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, nego se nalazi na nekoj drugoj listi, na koji način banka i da li može da raskida odnos, kaže Šuput i dodaje:

„Ono što je važno reći, jer stiže veliki broj uputa, Zakon o obligacionim odnosima je ovdje glavni na koji treba klijent da se osloni, nije bitno da li su to pravna ili fizička lica.

Ukoliko klijent smatra da je došlo do povrede prema Zakonu o obligacionim odnosima, on ima pravo da pokrene svoju zaštitu.“

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.