Blajburg se preselio u BiH: Proustaški dernek – Komemoracija “blajburškim žrtvama” u Stocu

Blajburg se preselio u BiH: Proustaški dernek – Komemoracija “blajburškim žrtvama” u Stocu

Blajburg se preselio u BiH: Proustaški dernek – Komemoracija “blajburškim žrtvama” u Stocu!

Nakon što je prije nekoliko godina Austrija zabranila održavanje proustaškog okupljanja u Blajburgu, komemoracija stradalim pripadnicima vojske zločinačke NDH, osim u Hrvatskoj, biti održana i u BiH.

U organizaciji tzv. Počasnog blajburškog voda, te pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u Radimlji kod Stoca zakazana je komemoracija “blajburškim žrtvama i Križnog puta hrvatskog naroda”.

Tim povodom reagovao je i Kristijan Šmit.

Komemoracije žrtvama se nikada ne smiju koristiti za relativizovanje ili umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tokom Drugog svjetskog rata.

Isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola je uvredljivo i ne smije biti dopušteno u modernom društvu. Poručio je Šmit.

Kristijan Šmit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodao je i da “govor mržnje i zločini iz mržnje predstavljaju krivična djela, te da su pravda i pomirenje mogući samo ako se prihvati istina”.

– Na taj način ćemo se pobrinuti da žrtve ne budu zaboravljene i da se nepravde više nikada ne ponove – istakao je Šmit.

Zabrana u Austriji

Inače, austrijske vlasti su zabranile održavanje komemoracija u Blajburgu zbog masovnog isticanja ustaških obilježja i nacističke ikonografije, što je zakonom najstrože sankcionisano u toj zemlji.

Nakon toga su organizatori premjestili održavanje komemoracije na zagrebački Mirogoj, a zanimljivo je i to što je 2020. godine u Sarajevu služena “sveta misa za vojnike i civile ubijene u Blajburgu”.

O neskrivenom proustaškom “sentimentu”, koji i dalje postoji kod značajnog dijela političkih predstavnika Hrvata, svjedoči i to da je veliki broj ulica u onim dijelovima BiH u kojima su Hrvati većina, doslovno do prije nekoliko dana, nosio imena najokorjelijih zlikovaca iz vremena nacističke NDH.

Ploče sa tim nazivima, sredinom ovog mjeseca, skinute su tek nakon žestokih pritisaka američkog ambasadora u BiH i predstavnika EU.

Predsjednik Koordinacije mostarskih Srba, Dušan Golo, za Srpskainfo je govorio o tome kako nije optimista da će se u skorije vrijeme nešto promijeniti po tom pitanju.

– Na primjer, ulica u kojoj Koordinacija mostarskih Srba ima svoje prostorije nosila je ime Mile Budaka – ističe Golo.

Povodom današnje komemoracije u Stocu negodovanje su iskazale jedino pojedina antifašistička udruženja i organizacije u Federaciji BiH.

Od zvaničnih institucija nije stigla bilo kakva reakcija.

autor: http://srpskainfo.comfoto: al jazera

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.