Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno.

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi na poslovima – od spremanja do vrtlarenja – ilegalno, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

„Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 odsto“, kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta njemačke privrede (IW).

Za najnoviju procjenu IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja oko 290.000 privatnih domaćinstava, prenosi „Feniks magazin“.

Prema tom pokazatelju oko 4.3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Njemačkoj, redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3.9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, vrtlare, obavljaju druge poslove i čuvaju djecu ispod državnog radara, procjenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tijela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

„Iako nije neuobičajno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos povjerenja, domaćinstva često ne žele da ulaze u ugovorne obaveze“, rekao je Enste.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.