Cijene PRASIĆA lete u nebo!

Cijene PRASIĆA lete u nebo!

Kilogram žive vage prasića u Srpskoj trenutno je sedam KM, a već poslije prvog maja koštaće i preko deset KM.

To poručuje predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji naglašava da cijenu diktiraju poskupljenja svih sirovina, kao komponenti od kojih se pravi stočna hrana.

– Kukuruz je u maloprodji na našem tržištu dostigao 0,9 KM po kilogramu, dok koncentrat napravljen po cijeni ove žitarice prelazi 1,3 KM. Sojina sačma je 1,5 KM, a premiksi su poskupili tri-četiri puta poskupili. Sad nam se, kad u EU više nema jeftinih svinja, jer oni gledaju kako da prehrane svoje stanovništvo, kao bumerang vraća višegodišnji prekomjerni uvoz. Naime, sad smo u situaciji da nemamo dovoljno svinja u našim oborima, pa je sve veća potražnja za njima – naglašava za Srpskainfo Maljčić i dodaje da će već za nepunu sedmicu cijena otići na osam KM.

– Poslije Uskrsa, odnosno pred Prvi maj, kilogram prasića biće devet KM, a pred predstojeći Đurđevdan i Markovdan deset KM, pa i nešto više – kaže Maljčić.

S druge strane, svinjsko meso u mesnicama i marketima u Srpskoj ide od osam do 10 KM po kilogramu.

– Poslije uskršnjeg posta, eksplodiraće i cijene u mesarama. Ali, svinjska šnicla neće poskupiti za marku, nego za pet, pa će, umjesto 10, koštati 15 KM. Naime, ono čega nema, mora da poskupi. Svoju proizvodnju smo doveli do gašenja, a taj ceh će, nažalost, platiti narod – poručuje Maljčić.

autor:srpskainfo.com, foto: agroklub.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.