Cijene proizvoda u prodavnicama masovno padaju, neke i za 50 odsto

Cijene proizvoda u prodavnicama masovno padaju, neke i za 50 odsto

Cijene proizvoda u prodavnicama masovno padaju.

Nakon što su cijene hrane u prvoj polovini godine u Sloveniji divljale, Žurnal24 piše kako su trgovci u Sloveniji počeli spuštati cijene hrane, a pojedine kategorije doživjele su pojeftinjenje do čak 50 odsto.

Kontaktirali su šest trgovaca koji posluju na području ove zemlje kako bi provjerili koji su to artikli i kategorije hrane značajnije pojeftinile, a iz Hofera je stigao odgovor da su uglavnom snizili cijene mliječnih proizvoda, mesa i ribe, ali i ulja, riže i tjestenine.

Iz slovenskog Špara su potvrdili kako su smanjili cijene za 1.400 proizvoda, i to za prosječno 11 odsto, ali i da su pojedini artikli sniženi i 40 do 50 odsto, kao što su svinjski odresci ili suncokretovo ulje.

U Merkatoru su utvrdili da su u posljednje vrijeme počeli snižavati nabavne cijene pojedinih kategorija proizvoda kao što su mliječni proizvodi, ulje, brašno i svježe meso, dok iz Tuša upozoravaju da su, usprkos pojeftinjenjima, zaprimili najave nekih proizvođača o novom podizanju cijena.

Novinari Žurnal24 provjerili su cijene pojedinih kategorija proizvoda te zaključili kako je mlijeko, koje je prije ljeta koštalo od 1,09 do 1.25 evra sada palo na 0.79 do 1.09 po litri što je niže od trenutno ograničene cijene za litru mlijeka koja u Hrvatskoj iznosi 1.03 evra dok je maslac s cijene koja je varirala između 2.29 i 3.39 evra pala na raspon od 1.69 do 2.59.

Pojeftinio je i sir gauda – cijene su se prije ljeta kretale od 6.53 do 9.98 evra za kilogram da bi sada pale na 3.96, ali u pojedinim trgovinama dosežu preko 12 evra za kilogram. Niža i cijena jogurta – s prosječnih 1.19 pala je na 0.89 za litru u dobrom đelu anketiranih trgovina.

Pad cijena bilježi i suncokretovo ulje koje u Sloveniji nije bilo ograničeno – cijena za litru sada se kreće između 1.29 i 2.99, a ograničena cijena u Hrvatskoj je 1.72 evra za litru.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.