Crna Gora odbija da vrati 28 kilograma dragulja vrijednih 300 miliona evra

Crna Gora odbija da vrati 28 kilograma dragulja vrijednih 300 miliona evra

Crna Gora odbija da vrati 28 kilograma dragulja vrijednih 300 miliona evra.

Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev u postupku posredovanja i vratiti 28 kilograma poludragog kamenja – opala, koji su prije više od 10 godina zaplijenjeni na aerodromu Podgorica, navodi se u izvještaju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Kotoru, a vrijednost spora je 300 miliona evra.

Sud je zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora, prenosi „Radio-televizija Crne Gore“.

Postupak je pokrenut na zahtjev Roberta Fanjeka i Antonija Strelenskog, nakon što su zaplijenjeni opali proglašeni državnom imovinom i stavljeni u trezor Centralne banke Crne Gore.

Traže da im se poludrago kamenje vrati i u tužbi navode da je vrijedan 300 miliona evra, kao i odštetu za njegovu štetu i nestanak pet kilograma jer se sada u trezoru nalazi 28 kilograma, traže se izgubljena dobit za protekli period i zatezne kamate.

U izvještaju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa navedeno je da su stvari unesene u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljene carini na aerodromu Podgorica.

Ovaj put postupak je pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru, dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

„Osnovni sud u Kotoru donio je prijedlog za određivanje privremene mjere i zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora. Postupak je u toku, a Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev posredovanje i vratiti opale“, stoji u izvještaju.

Kotorski sud spriječio je izvršnu vlast u prodaji dragulja.

Zbirku opala su u julu 2011. iz aerodroma u Cirihu u aerodrom Podgorica donijeli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski, prenosi Kliks.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.