Crveno meso postaje luksuz: Koliko košta teletina u Srpskoj

Crveno meso postaje luksuz: Koliko košta teletina u Srpskoj

Koliko košta teletina u Srpskoj.

Cijena teletine u Srpskoj dostigla je rekordan nivo pa je za kilogram ovog mesa bez kosti potrebno izdvojiti i do 40 KM, što je, tvrde upućeni, direktna posljedica višegodišnjeg opadanja broja krava u zemlji te hroničnog nedostatka teladi.

Smanjena reprodukcija najveći je problem u stočarstvu, tvrde sagovornici “Glasa”, naročito jer taj trend traje unazad nekoliko decenija i to ne samo u Srpskoj i BiH već u cijelom regionu pa i Evropi.

 

 

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi Republike Srpske Goran Mitrović kaže da je očekivao i ranije ovakav skok cijena.

– Stočni fond se već godinama smanjuje, više niko neće da drži kravu, koja je neophodna da bismo imali telad. Sela su nam prazna, planine takođe, proizvodnja mlijeka je pala na najniže grane. To je težak posao, a korist vrlo slaba. Ovakve cijene ostaće i u narednim mjesecima, neće doći do pojeftinjenja teletine i junetine jer prosto nema dovoljno robe i cijene samo divljaju – priča Mitrović

Ističe da je broj teladi u padu i u Mađarskoj, Rumuniji, Holandiji, Brazilu, navodeći da se jedino Rusija može pohvaliti pozitivnim brojevima.

– Bez drastične intervencije države za podsticaj držanja krava u sistemu krava-tele situacija se ne može popraviti. Međutim, to su dugoročni procesi koji moraju trajati najmanje deset godina da bi tržište to osjetilo – pojašnjava Mitrović koji je i vlasnik firme “MG gold” koja se, između ostalog, bavi tovom junadi i svinja.

 

Mitrović tvrdi da je potražnja za tovnom junadi izuzetno dobra.

– Cijena po kilogramu žive vage je 7,50 KM plus PDV i viška na farmi nemam. U susjednoj Srbiji i Evropi cijene su još više nego kod nas. Crveno meso će bez sumnje postati luksuz, ako to već nije – navodi Mitrović.

Koliko je teško doći do teladi, vrlo dobro zna vlasnik lanca banjalučkih mesnica “Kod Laze” Lazo Šešić koji za “Glas” navodi da je situacija na terenu izuzetno teška.

– Muško tele ne možemo uzeti za klanje jer sve pokupiše tovljači, nađe se poneko žensko i to je to. Sreća je samo što sam u ovom poslu dugo, već 46 godina, pa me ljudi znaju i zovu kad imaju tele za prodati. Kupujem telad po selima, počevši od Manjače, Omarske, Gradiške, Prijedora, ali je problem što je na selima premalo mladih ljudi koji se bave uzgojem krava, sve su to stariji koji drže po kravu, dvije maksimalno i koji godišnje imaju jedno tele za prodati – dodaje Šešić.

 

 

Cijena teladi, navodi Šešić, kreće se od 14 do 15 maraka po kilogramu žive vage.

– U mesnicama se teleće meso kategoriše te se cijene kreću od 28 do 30 maraka po kilogramu, a bez kosti od 35 do 40 KM, s tim da je to zaista prava, domaća teletina. Sadašnje cijene su najviše unazad deceniju, dvije, dobrim dijelom zahvaljujući inflaciji. Ne znam dokle će ovo ovako ići, ali ljudi već sad ne mogu sebi priuštiti dva, tri kilograma mesa, nego uzmu do pola kile – kazao je Šešić.

Uvoz
Lazo Šešić navodi da se na tržištu mogu naći teleća prsa iz uvoza koja se prodaju po cijeni nešto višoj od 15 KM.

– Čuo sam od ljudi koji su to meso kupovali da se ne može ni skuvati koliko pjeni, ipak, dubina novčanika sve diktira. Oni sa plićim džepom meso obično kupuju u marketima i to je uglavnom roba iz uvoza. Ko zna šta je domaće meso, kupiće onoliko koliko može, makar i 300 grama, ali neće posegnuti za uvoznim – dodao je Šešić.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *