Cvijanović u Hrvatskoj: Razvijati dobrosusjedske odnose – Zabrinutost zbog Trgovske gore

Cvijanović u Hrvatskoj: Razvijati dobrosusjedske odnose – Zabrinutost zbog Trgovske gore

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović posjetila je Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu.

Gimnazija baštini tradiciju srpske osnovne škole u Zagrebu čiji počeci datiraju još iz 1814. godine i koja je kroz više od 200 godina doživjela različite transformacije, a jedno vrijeme bila i ugašena.

Od 2005. godine Gimnazija je ponovo pokrenuta pod pokroviteljstvom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ je moderna gimnazija sa savremenim nastavnim planom u skladu sa srednjoškolskim obrazovanjem propisanim u Hrvatskoj.

Cvijanovićeva se prethodno, u odvojenim susretima, sastala sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Cvijanovićeva se prije sastanka s Plenkovićem u Vladi Hrvatske, na Markovom trgu upisala u „Zlatnu knjigu“.

– Nadam se da će i ova posjeta biti u funkciji razvoja dobrosusjedskih odnosa, kakvi uvijek treba da budu između BiH i Hrvatske – napisala je Cvijanovićeva.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se u Zagrebu sa premijerom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Cvijanovićeva se prilikom posjete Plenkoviću upisala u „Zlatnu knjigu“.

Tokom posjete Cvijanovićeva je i izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad, te istakla da bi i ovo, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će saobraćajna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH, koja, kako je rekla, nije pretjerano stabilna zemlja.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je podržao ratnohuškačke izjave poglavara Islamske zajednice u BiH, a politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao retrogradnom i secesionističkom, Cvijanovićeva je rekla da osuđuje svakog ko poziva na rat ili podržava rat.

– Osim što su takve izjave besmislica, zapaljiva retorika može da prouzrokuje veće probleme, a BiH nije pretjerano stabilna zemlja. Takve izjave su štetne za BiH i izgradnju odnosa koje pokušavamo da stavimo na pravi put i da poštujemo Ustav – rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je ključno poštovanje Ustavom zagarantovanih prava tri konstitutivna naroda.

– Došli smo u paradoksalnu situaciju da se borimo za prava koja već imamo u Ustavu. I Srbi i Hrvati su se borili, a prava su već data Ustavom – rekla je ona.

Navela je da je sastanak sa Milanovićem bio veoma konstruktivan, a sve u cilju ostvarenja zajedničkih ciljeva, a to su stabilnost i mir u regionu.

– Razgovori su bili u funkciji boljeg razumijevanja, te su usmjereni na realizaciju spoljne trgovinske razmjene i projekte koji će biti u funkciji poboljšanja života naših građana – navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost na pristupu Milanovića, kao i njegovoj opredijeljenosti za Dejtonski mirovni sporazum, koji, kako je istakla, pruža dovoljno zaštite prava Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i drugih koji žive u BiH.

– U BiH se svi moramo osjećati dobro i komotno, a da bi tako bilo moramo uživati prava koja imamo po Ustavu i svakako pristup Hrvatske na očuvanju Dejtonskog sporazuma, ali i razvoja dobrosusjednkih odnosa. To je jedna od stvari na koje ja ukazujem u našem dijalogu – navela je ona.

Ona je navela da istakla je da su opredijeljeni za dijalog, kao i da je sastanak bio u funkciji izgradnje razumijevanja i uspostavljanja još bolje saradnje u narednom periodu.

Kada je riječ o pomoći Republike Srpske Baniji nakon zemljotresa, Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna svaki put kada može da se pomogne.

– Ponosni smo svaki put kad možemo da intervenišemo, a tako je bilo i kad je u pitanju bila pomoć Baniji i to je bio jedan iskorak kako bismo pokazali da dijelimo zajedničke brige. Treba jedni drugima da priskočimio u pomoć kada god je to potrebno – naglasila je ona.

autor: rtrs, Foto i video: RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.