Da li ohridski sastanak raspetljavalja čvor ili mrsi konce?

Da li ohridski sastanak raspetljavalja čvor ili mrsi konce?

Zamrznuti konflikt ili konačno rješenje, najveća je dilema uoči sastanka u Ohridu između Beograda i Prištine

Da li će sutrašnji sastanak pokrenuti raspetljavanje kosovskog gordijevog čvora ili bi mogao još više da pomrsi konce? Odgovor na ovo pitanje bi, prije samo tri nedjelje, možda i bio bliži prvoj opciji, no u posljednje vrijeme, poprimio je drugačiji ton. Diplomata Zoran Milivojević smatra da ohridski sastanak, iako su mnogi tako pretpostavljali, neće biti dan D, ali da bi mogao biti dan za nastavak započetog dijaloga.

„Neće biti nikakvih potpisivanja, nastavlja se dijalog, ali sa jasnom pozicijom Srbije da je Briselski sporazum neophodan uslov da se razgovara o nastavku procesa normalizacije odnosa Beograd-Priština“, smatra Milivojević.

Sporazum, plan ili prijedlog, bez obzira na to kako ga nazvali, neprihvatljiv je danas, baš kao i prije šesnaest godina – poručuje Aleksandar Mitić iz Institut za međunarodnu politiku i privredu. Poenta takvog prijedloga je, dodaje, da se Srbija primora da odustane od Kosova i Metohije.

“Sporazum, ovakav kakav je, je neprihvatljiv, odnosno, prijedlog je neprihvatljiv i bojim se da je implementacija nečega što je neprihvatljivo, nešto što bi Srbija trebala da odbaci“, kategoričan je on.

U suportonom, posljedice bi mogle biti nesagledlive, upozorava Mitić, a reprekusije bi mogla da osjeti i Republika Srpska.

„Možda jednoga dana, bude i pritiska na Republiku Srpsku, da odustane od svojih nadležnosti, da postane prazna ljuštura, čemu mnogi na Zapadu teže“, kaže on.

U zaoštrenim globalnim odnosima, prema riječima naših sagovornika, u interesu zapadnih centara moći jeste da se pojedina pitanja, pa tako i ovo, riješe brzo i, u ovom slučaju, na način koji ne odgovara srpskim interesima. Koliko god da je važno da Srbija razgovara, zaključuju oni, isto toliko je važno da ostane pri svojim stavovima koje je do sada čvrsto zagovarala. Prije svega, poštovanje Ustava i Rezolucije 1244.

autor:unaworld.com foto:unaworld.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.