Dan primirja u Prvom svjetskom ratu – Dodik: Naš zavjet je da pamtimo ogromnu žrtvu naših predaka

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu – Dodik: Naš zavjet je da pamtimo ogromnu žrtvu naših predaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je srpskom narodu Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembar, ističući da je to praznik junaštva kada je slavna srpska vojska svojim junaštvom i hrabrošću ostvarila vjekovni san o oslobođenju.

Dodik je podsjetio da je srpski narod u Velikom ratu izgubio značajan dio svoje populacije, od čega je bilo 35 odsto muškaraca vojničke dobi.

„Naši preci su izvojevali veliku pobjedu, na šta treba da budemo ponosni, ali su nam ostavili i vječni zavjet da pamtimo njihovu žrtvu i čuvamo srpski narod i našu slobodu“, istakao je predsjednik Republike.

Ovajdan obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat, prenosi „Srna“.

Kao motiv za amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a odabran je u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.

autor: Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.