Demofest uklanja neke od plakata – Građani na mrežama se žalili

Demofest uklanja neke od plakata – Građani na mrežama se žalili

Građani se žale na plakat Demofesta sa likom Bogorodice koji se jasno referiše na ikonu pop muzike Madonnu.

Dio građana Banjaluke, pa čak i neki političari, smatraju da ovi plakati vrijeđaju njihova vjerska osjećanja.

Te traže njihovo uklanjanje, zbog čega smo odlučili potražiti pojašnjenje i od samog organizatora festivala, piše Buka.

Direktorica “Demofesta”, Brankica Janković kaže da su vizuelna rješenja koja prate ovogodišnji festival definitivno jedna od najboljih do sad i predstavljaju rezultat predanog i kreativnog rada našeg dizajnerskog tima, koji je na ovaj način odao počast najvećim muzičkim zvijezdama te njihovim hitovima i albumima.

“Ono što je sigurno jeste da su naši plakati opet izazvali pažnju javnosti, što je u jednu ruku i njihov primarni cilj, ne zanemarujući njihovu umjetničku vrijednost koja je nama, kao organizatorima najvažnija.

Jer, Demofest nisu samo bendovi, muzika i provod.

Ovaj festival je nešto više

Ovaj festival je godinama tu zbog svih ljudi ovog grada donoseći umjetnost u Banjaluku kroz sve aktivnosti koje ga prate, od koncerata do dnevnih panela, promocija, izložbi, filmskih projekcija, pa na kraju i vizuelnih rješenja”, rekla je Janković.

Ona dodaje da je istina da su zbog jednog plakata u kojem se kroz lik presvete Bogorodice jasno referišu na Madonnu, ikonu pop muzike, dobili mnoštvo poruka građana koji se ne slažu sa ovakvim umjetničkim izražajem.

“Zbog poruka u kojima nam građani sugerišu da se ne slažu sa našim vizelnim rješenjima mi smo odlučili, pošto nam nije namjera nikog da vrijeđamo, već da podržavamo umjetnost, da uklonimo neke od tih plakata.

Jednostavno, nismo željeli da dajemo prostor za stvaranje negativne energije pred sami početak povratničkog Demofesta, najvećeg festivala demo bendova u ovom dijelu Evrope.

Naravno, moram da kažem da se mi ne želimo nikome pravdati, ali za sav dizajn koji smo uradili za ovogodišnji festival postoji uporište u muzici i umjetnosti uopšte, a ne u želji da se neko uvrijedi” rekla je Brankica Janković, direktorica festivala.

Pogledajte šta predstavlja svaki od simbola na ovogodišnjim vizualima Demofesta:

autor: Buka.ba/ Faktormagazin
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.