Do Vaskrsa nova Vlada Srbije  – Ko su novi ministri?

Do Vaskrsa nova Vlada Srbije – Ko su novi ministri?

Do Vaskrsa nova Vlada Srbije

Nova Vlada biće formirana u narednih nekoliko dana, a naziru se njeni obrisi – u Nemanjinoj 11 biće 28 ministara od kojih će polovina biti novi.

Na njenom čelu po prvi put će se naći dosadašnji ministar odbrane Miloš Vučević koji će sesti u premijersku fotelju.

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će se birati nova vlada trebalo bi, prema pisanju medija, da počne danas ili sutra, neće biti promene strukture kabineta, broj resora ostaje isti i samim tim se neće menjati Zakon o ministarstvima.

To znači da će, uz predsednika Miloša Vučevića, Vlada imati 25 resora i tri ministra bez portfelja.

Šta do sada znamo o novoj Vladi

To će biti 18. Vlada Srbije (od uvođenja višestranačja), koju građani iščekuju nakon vanrednih parlamentarnih izbora u decembru.

Naznake kako bi Vlada mogla da izgleda nedavno je dao Vučević, i najavio nova imena u Vladi.

Rekao je da će kabinet Nemanjine 11 „biti svakako jedna sinergija i politike i struke“.

– Vlada će imati ljude koji su bili u vladi, neki od njih, a imaće i te kako ministre koji nisu danas ministri – naveo je Vučević.

Na pitanje šta će biti presudno za odabir ministara, Vučević je rekao da tim mogu da čine oni koji mogu da donesu novu energiju i odvažnost da realizuje sve ono što treba da se uradi do 2027. godine.

– Ako ja smem da dodam i ko je čvrsto patriotski nastrojen i ko gleda isključivo interese Srbije – poručio je Vučević.

Ekspoze gotovo završen

Objasnio je i da će nova vlada svakako biti vlada kontinuiteta u smislu politike, kao i da je ekspoze koji piše Rekao je i da je ekspoze gotovo završen.

– Okosnica našeg programa je Srbija skok u budućnost. To je skok u budućnost iz živog blata gde smo bili do 2012.

Taj skok će biti i kičma ekspozea i pokušaćemo da otvorimo one oblasti koje su ključne za građane i da svi vide šta je politika i vizija razvoja Srbije u 2027 – rekao je on.

Miloš Vučević
FOTO: DIMITRIJE NIKOLIĆ / TANJUG Vučević

Vučević nije hteo da otkriva imena ministara, rekao je da će predstaviti ceo kabinet, a ne govoriti o pojedincima.

„Sva imena će biti jedinstveno objavljena“

– Za sada je upisano samo jedno ime, ime mandatara. Ne bi bilo fer da nekoga pomenem ili ne pomenem, možda nekoga ko ne očekuje da će biti tu.

Sva imena će biti jedinstveno objavljena – rekao je Vučević.

O imenima se uveliko licitira, a Vučić je objavio da će se Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD, vratiti u Srbiju, a rekao je i da veruje da će imati „jednu od veoma važnih funkcija u zemlji“.

Ostaje da se vidi koja će mu pripasti, kao i da li će aktuelni ministri rotirati mesta, što je i do sada bila praksa, ali i da li će se aktuelni predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić preseliti u Nemanjinu 11, kao što je to svojevremeno bio slučaj sa aktuelnim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Sve su glasnije najave i da bi Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, mogla da bude ministarka.

Ona je sama rekla da su unutar stranke razgovarali o tome i da su spremni da preuzmu odgovornost.

– Razgovarali smo i oko toga, naš stav je jasan, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost i da pokažemo narodu kako sprovodimo naš program u delo, jer birači Zavetnika nisu glasali za nas da bismo sabotirali državu, već da bismo joj služili.

Mi smo spremni to da učinimo. Vodimo razgovore i u tom pravcu – navela je Đurđević Stamenkovski.

Milica Đurđević Stamenkovski
FOTO: ZORAN ILIĆ / RINGIER
Milica Đurđević Stamenkovski

Parlamentarni izbori održani su 17. decembra, a zakonski rok za formiranje vlade ističe 6. maja, 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Parlament je konstituisan 6. februara potvrđivanjem mandata poslanika.

Iako je Vlada prvo najavljivana za kraj marta, a taj rok odlagan više puta, Vučević je rekao da „mnoge okolnosti utiču na ovaj proces, pre svega pitanje Kosova i Metohije koje nam visi nad glavom“.

– Pitanje pridruživanja takozvanog Kosova Savetu Evrope, budući da nam se ovog proleća desila i priča oko predloga rezolucije skupštine Ujedinjenih nacija, što je oduzelo ogromne kapacitete izvršne vlasti.

Uz to imamo otvoren politički dijalog između parlamentarnih stranaka, kako pozicionih, tako i opozicionih – rekao je Vučević novinarima na otvaranju fabrike Lianbo u Kaću.

autor: blic.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.