Poznati detalji pravilnika: Donacija hrane pet dana pred istek roka

Poznati detalji pravilnika: Donacija hrane pet dana pred istek roka

Proizvođači, dobavljači, ali i trgovački lanci već u drugoj polovini ovog mjeseca prestaće da plaćaju PDV na doniranu hranu, a javnim kuhinjama moći će da isporuče one proizvode kojima je do isteka roka trajanja ostalo najviše pet dana.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u ponedjeljak je usvojio pravilnik prema kojem će se moći sprovesti oslobađanje od plaćanja PDV-a na doniranu hranu, a na osnovu ranije usvojenih izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Usvajanje pravilnika bilo je uslov za stupanje na snagu usvojenih izmjena zakona na nivou BiH.

– Pravilnik ćemo proslijediti na adresu “Službenog lista BiH” na objavu. Čim bude slobodnog prostora i dođe na red, taj dokument biće objavljen. Nakon toga predviđeno je da pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Time će sve procedure biti okončane i donirana hrana pred istek roka trajanja biće oslobođena plaćanja PDV-a – rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević i dodao da bi sve te aktivnosti trebalo da budu okončane u idućih deset do 15 dana.

Isporuka hrane koju poreski obveznik s ciljem sprečavanja njenog uništavanja i pružanja pomoći bez naknade prosljeđuje javnim kuhinjama smatra se poresko priznatim rashodom.

Pomenutim pravilnikom, koji je usvojen, definisano je da poreski obveznici mogu donirati one proizvode kojima je u trenutku doniranja preostalo najviše pet dana do isteka roka trajanja, a koji je označen sa “upotrijebiti do”, odnosno “najbolje upotrijebiti do” i/ili pet odsto od ukupnog perioda u kojem se hrana može upotrijebiti prema deklaraciji ili ambalaži, osim za hranu za dojenčad za koju je rok najviše sedam odsto ukupnog perioda. Istim pravilnikom, koji je dobio zeleno svjetlo UO UIO, propisano je da poreski obveznik u toku jedne godine može donirati hranu u procentu od tri odsto od vrijednosti ukupnih isporuka i pruženih usluga (bez PDV-a) tokom prethodne godine. Za svaku pojedinačnu isporuku poreski obveznik je dužan sačiniti i pravilno popuniti obrazac I-DH, koji je sastavni dio pomenutog pravilnika, a koji treba da bude potpisan i ovjeren pečatom od strane davaoca i primaoca donacija.

Iz banjalučkog “Mozaika prijateljstva” pozdravljaju okončavanje ovih procedura kojima su uklonjene sve barijere ka brisanju PDV-a na doniranu hranu.

– Na nivou BiH ima više od 70 javnih kuhinja, a na teritoriji Srpske njih 30. Na području Banjaluke imamo šest javnih kuhinja, tako da ukidanje PDV-a na doniranu hranu za javne kuhinje znači spas jer svaki dan imamo sve više ljudi koji traže obrok – rekao je “Glasu” predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić i dodao da oni samo dnevno podijele od 600 do 800 maraka. Subašić se nada da više niko od proizvođača i trgovaca neće baciti hranu, već će je donirati javnim kuhinjama i tako pomoći gladnima.

I iz trgovačkih marketa u Srpskoj pozdravljaju usvojena rješenja te poručuju da je sada potrebno da odluke koje su dobile zeleno svjetlo dođu do što više proizvođača, dobavljača te drugih.

– Ogromne količine hrane kojima je istekao rok se unište. Usvojenim odlukama tome ćemo stati u kraj, jer hrana pred istek roka trajanja može da bude proslijeđena javnim kuhinjama u vidu donacija, a da se pri tome ne plati nikakav namet – rekao je “Glasu Srpske” vlasnik Marketa “As” Ljubo Simić, koji vjeruje da će donacija hrane biti sve više narednih mjeseci, odnosno kada se mnogi upoznaju sa usvojenim rješenjima na nivou BiH.

Zabrana prodaje
Pravilnikom o dopuni pravilnika o primjeni zakona o PDV-u definisano je da javne kuhinje moraju dati izjavu da primljene proizvode u vidu donacija neće koristiti u komercijalne svrhe.

– Hrana treba da bude isključivo korišćena za podjelu i pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva – stoji u pravilniku, koji je potpisao predsjedavajući UO UIO Srđan Amidžić.

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.