Federalni inspektorat ćuti, SPORNI LIJEK U PRODAJI: Novi detalji istrage o krađi identiteta banjalučkog ljekara

Federalni inspektorat ćuti, SPORNI LIJEK U PRODAJI: Novi detalji istrage o krađi identiteta banjalučkog ljekara

Banjalučko tužilaštvo proslijedilo je kolegama u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kompletan predmet o slučaju zloupotrebe ličnih podataka banjalučkog ljekara Branislava Mihajlovića na Internetu, potvrđeno je za Srpskainfo.

Identitet ljekara iz Banjaluke iskorišten je na prevaru, a sve u cilju promocije lijeka za krvni pritisak, koji i dalje, potpuno regularno, prodaje firma sa sjedištem u Sarajevu.

Branislav Mihajlović, ljekar iz Banjaluke, tako je na Internetu predstavljen kao ljekar kardiolog i čovjek koji liječi bez tableta.

Prijava

Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izjavila je za Srpskainfo da je Tužilaštvo 11. januara ove godine zaprimilo usmenu prijavu Branislava Mihajlovića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Prijava je zaprimljena u vezi sa zloupotrebom ličnih podataka na internetu i kompjutersku prevaru od strane firme “Lead shop” iz Sarajeva, koja zastupa prodaju lijeka za regulisanje krvnog pritiska – objasnila je portparol banjalučkog tužilaštva.

Dodaje da je Policijska uprava Banjaluka u međuvremenu dostavila izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama, a u vezi sa prijavom koju je Mihajlović podnio i Policijskoj upravi Banjaluka.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka pomenuti predmet je 27. januara ove godine proslijedilo na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu – zaključila je portparol OJT Banjaluka.

Kako se radi o firmi koja prodaje navodni lijek za krvni pritisak u međuvremenu smo se obratili i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Između ostalog smo tražili odgovore na pitanja da li su inspektori obavili kontrolu pomenute firme i utvrdili da li posluje u skladu sa važećim zakonskim propisima, te da li firma “Lead shop” sa sjedištem u Sarajevu uopšte ima dozvolu da se bavi prodajom medicinskih preparata.

Odgovore nismo dobili.

Izmislili intervju

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, federalni inspektori bi ovih dana trebali da izvrše kontrolu pomenute firme.

Branislav Mihajlović, ljekar iz Banjaluke, izjavio je za Srpskainfo da se na Internetu pojavio izmišljeni intervju s njim, a u cilju promocije navodnog lijeka za krvni pritisak “Cardiline”.

Svi podaci su, naravno, izmišljeni, ali i upotrijebljeni od strane privatne firme, koja je uredno registrovana u Sarajevu i prodaje pomenuti lijek za pritisak.

– Branislav Mihajlović je poznati bosanski ljekar kardiolog, profesor. Poznat je po tome da liječi ljude bez tableta. Uz to, svi koji dolaze kod njega neobjašnjivo lako ozdrave. Među njegovim pacijentima ima poznatih ljudi iz BiH, ali i krem društva iz EU – napisano je u uvodu izmišljenog intervjua s banjalučkim ljekarom.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Mihajlović je objasnio da je u kratkom periodu kontaktirao firmu i potpuno regularno naručio lijek koji je platio 65 maraka, a u ovu cijenu je bila uračunata poštarina od 10 maraka.

– Naručio sam taj preparat i čak sam dobio popust od 50 odsto. Ne mogu da vjerujem da sve funkcioniše, a u pozadini je zloupotreba nečijih podataka u cilju promocije tog lijeka – istakao je Mihajlović.

U slučaju krađe identiteta Branislava Mihajlovića, ljekara iz Banjaluke, izvršeno je više krivičnih djela, od krađe ličnih podataka, prevare, te krivičnog djela kompjuterske prevare.

Svako krivično djelo kažnjava se zatvorskom kaznom, a maksimalna je 10 godina zatvora.

autor;srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.