Gabrijela kolač.
SASTOJCI:
5 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 kašika prezle
300 ml mlijeka
40 g gustina
1 burbon vanilin šećer
200 g maslaca
PRIPREMA:
Odvojite bjelanca od žumanaca, pa bjelancima dodajte prstohvat soli i miksajte uz postepeno dodavanje 100 g šećera. Dodajte i mljevene orahe pomiješane sa prezlom. Pleh dimenzija 40×30 cm obložite pek-papirom i rasporedite smjesu. Pecite u rerni zagrijanoj na 160 stepeni 30 minuta. Pečenu i ohlađenu koru presijecite na dva dijela. Za fil u polovinu mlijeka razmutite žumanca i gustin. Drugu polovinu mlijeka sipajte u šerpu, dodajte 100 g šećera i burbon vanilin šećer pa zagrijte do vrenja. Vruće mlijeko polako dodajte u smjesu od žumanaca uz miješanje žicom i vratite na vatru. Kuvajte dok se ne zgusne, a zatim ostavite sa strane da se ohladi do sobne temperature. U ohlađen fil dodajte maslac, pa sjedinite u kremu. Stavite koru na tacnu, nanesite krem, poravnajte i poklopite drugom korom.
* Recept preuzet sa stranice „Mystic Cakes“.
autor:http://nezavisne.com