Gdje je nestao Ljubiša Petrović: Od gradonačelnika Bijeljine ni glasa o odluci CIK da SDS zabrani učešće na izborima

Gdje je nestao Ljubiša Petrović: Od gradonačelnika Bijeljine ni glasa o odluci CIK da SDS zabrani učešće na izborima

Gdje je nestao Ljubiša Petrović.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prije tri dana donijela je odluku da SDS zabrani učešće na predstojećim lokalnim izborima u oktobru ove godine.

Povodom kontroverzne odluke CIK, kojom se najvećoj opozicionoj političkoj partiji u Republici Srpskoj onemogućava da izađe na izbore pod izgovorom blokade računa zbog američkih sankcija, u protekla tri dana oglasili su se najviši stranački organi, predsjednik SDS, kao i brojni viši i niži stranački funkcioneri. Jedan od rijetkih koji o navedenoj odluci CIK, kao i implikacijama takve odluke još nije pustio “ni abera”, jeste gradonačelnik drugog po veličini grada u Republici Srpskoj, Ljubiša Petrović.

Za razliku od drugih visokih stranačkih funkcionera, koji ovih dana “razbijaju glavu” tražeći način da SDS ipak izađe na predstojeće lokalne izbore, koji otvoreno optužuju SNSD, međunarodnu zajednicu i CIK za svojevrsnu zavjeru kako bi najsnažnija opoziciona stranka u Srpskoj bila spriječena da se pojavi na izborima, gradonačelnik Bijeljine povodom toga i dalje je potpuno nijem.

Sudeći prema objavama koje postavlja na društvenim mrežama, Petroviću je trenutno, od zabrane učešće njegovoj stranci na izborima, mnogo preče da se pojavljuje na seoskim prelima i priredbama koje organizuju lokalna kulturno-umjetnička društva.

Sagovornici Srpskainfo iz vrha SDS, koji su insistirali na anonimnosti, za naš portal ističu da je zaista, najblaže rečeno, krajnje neobično da se jedno od najprepoznatljivijih i najistaknutijih lica koje SDS trenutno ima, a to je sigurno aktuelni gradonačelnik Bijeljine, već puna tri dana “pravi mrtav” kada je riječ o odluci da se njegovoj stranci zabrani učešće na izborima.

– Petrović je oduvijek bio onako, malo na svoju ruku, ali je zaista čudno to što se već danima ne oglašava o odluci CIK da nam zabrani učešće na izborima. Vjerujemo da je zaokupljen lokalnim stvarima i problemima koje treba rješavati u Bijeljini, ali bi bio red da se makar kurtoazno oglasi i o problemima u kojima se nalazi njegova stranka – kažu naši izvori.

Politički analitičar Velizar Antić dijeli mišljenje onih koji smatraju neobičnim to što se gradonačelnik Bijeljine, koji je kao kandidat SDS pobijedio na prošlim izborima za tu funkciju, i dalje ne oglašava povodom zabrane njegovov stranci da učestvuje na lokalnim izborima u oktobru.

– Ljubiša Petrović jeste jedno od najprepoznatljivijih lica u SDS, nalazi se na čelu jednog od najvećih gradova u Republici Srpskoj i zaista je čudno to što nije komentarisao odluku CIK. Mislim da se nalazi u velikoj zabludi ako vjeruje da će isključivo na svoje ime dobiti podršku za novi gradonačelnički mandat. Za Petrovića su u Bijeljini glasali opoziciono orijentisani birači, prvenstveno simpatizeri SDS, stranke koja u tom gradu tradicionalno ima najsnažnije uporište – kaže Antić za Srpskainfo.

Univerzitetski profesor i sociolog, Drago Vuković, aktuelnog gradonačelnika Bijeljine naziva “enigmom” ili “lažnim carem srpske politike”. On se, između ostalog, osvrnuo i na šanse Ljubiše Petrovića da obnovi gradonačelnički mandat nakon predstojećih lokalnih izbora.

Drago Vuković
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Mislim da problemi SDS ne utiču na poziciju Petrovića, koji ni do sada nije previše bio u nekoj sinergiji sa strankom. Ovdje je nepoznanica stvarne ili prividne političke moći Petrovića s jedne, i relativno neprepoznatljive, odnosno vidljive snage glavnog Petrovićevog protivnika s druge strane. Ko će to biti? Sama činjenica da se još tu kalkuliše povećava uvjerenje kod običnih ljudi da je Petrović nepobjediv – kaže Vuković za Srpskainfo.

Dodaje da su u Bijeljini moguća i neka iznenađenja, odnosno da bi više kandidata, prema njegovim riječima, moglo iskomplikovati pitanje pobjednika i gdje bi, kako procjenjuje, nekoliko hiljada glasova bilo odlučujuće.

– U svakom slučaju, izbori će pokazati u kom pravcu ide politika i da li će ona uopšte ozdraviti – kaže Vuković.

autor:http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.