Haos u Novoj Kaledoniji ne prestaje: Stigli vojni avioni

Haos u Novoj Kaledoniji ne prestaje: Stigli vojni avioni

Haos u Novoj Kaledoniji ne prestaje.

Transportni avion australijske vojske poletio je iz Nove Kaledonije, francuske teritorije u Tihom okeanu, a u letjelici su turisti koji su više od nedjelju dana bili zarobljeni na arhipelagu usled nemira zbog kojih je zatvoren međunarodni aerodrom.

BBC navodi da je ovo prva od dvije letjelice oružanih snaga Australije poslate po 300 državljana te zemlje koji su zatražili pomoć, prenosi Kurir.

Prema podacima sa sajta Flajtradar24 u Novu Kaledoniju stigao je i avion novozelandske vojske.

Vlada u Velingtonu je saopštila da je on dio „serije“ planiranih letova čiji je cilj da oko 50 državljana Novog Zelanda vrate kući.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Britanski medijski servis podsjeća da su nemiri počeli prošle nedjelje nakon što su poslanici francuskog parlamenta izglasali ustavne promjene po kojima svi Francuzi koji su barem deset godina živjeli u Novoj Kaledoniji mogu da glasaju na lokalnim izborima.

Navodi se da su vođe domorodačkog naroda Kanaka za ovaj potez Pariza kazale da slabi politički uticaj domaćeg stanovništva.

Do sada je u nemirima stradalo četvoro civila, uključujući najmanje troje Kanaka, kao i dva policajca, a povrijeđene su desetine ljudi i uhapšeno više od 200 osoba.

Francuska Visoka komisija u Novoj Kaledoniji je saopštila da su žandarmi, pristigli iz Francuske kako povratili kontrolu nad 60 kilometara dugim putem od prijestonice Numee do aerodroma, do sada „neutralisali“ 70 blokada te saobraćajnice, ali je aerodrom i dalje zatvoren.

Australijski turista Maksvel Vinčester kazao je za AFP da su on i supruga Tifani „ushićeni“ što se vraćaju kući nakon što više od nedjelju dana nisu smjeli da napuste rizort u blizini Numee.

Francuska agencija je ranije objavila procjene da je oko 3.200 turista i drugih putnika ostalo zarobljeni na arhipelagu.

Oni koji su prinuđeni da ostanu u Novoj Kaledoniji kažu da moraju da štede hranu dok čekaju da budu izbavljeni.

Australijanka Džoan Elijas koja se nalazi u rizortu u Numeni sa suprugom i četvoro djece rekla je da im je poručeno da napune kadu vodom za slučaj da dođe do njenog nestanka.

„Djeca su definitivno gladna zato što nemamo baš neki izbor šta bismo im dali da jedu. Ne znamo koliko ćemo još da budemo ovdje“, kazala je Elijas proteklog vikenda.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.