Hoće li Donald Tramp ići u zatvor?

Hoće li Donald Tramp ići u zatvor?

Hoće li Donald Tramp ići u zatvor.

Donald Tramp dodao je treću optužnicu na svoju listu sve većih pravnih problema u utorak 1. avgusta, nakon što je velika porota u Vašingtonu optužila bivšeg predsjednika Amerike po četiri tačke koje se odnose na navodne pokušaje gospodina Trampa da poništi izbore 2020. i kasniji napad na Kapitol, šestog januara.

Četiri tačke, pokrenute nakon istrage posebnog tužioca Džeka Smita, optužuju bivšeg predsjednika za zavjeru radi prevare Sjedinjenih Država, zavjeru za ometanje službenog postupka, zavjeru protiv prava i ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka.

Ovo je drugi skup federalnih optužbi podignutih protiv gospodina Trampa i treća optužnica koju je primio ove godine do sada, što je dodatno povećalo pravni pritisak protiv njega dok nastoji osvojiti nominaciju Republikanske stranke na predizborima sljedeće godine.

Nekoliko sati prije nego što je optužnica otkrivena, gospodin Tramp je za “Truth Social” rekao sljedbenicima da očekuje optužnicu u 17.00 sati po lokalnom vremenu.

U saopštenju iz Trampove kampanje optužnica se naziva “sramotnom” i “političkim ciljanjem”.

“Bezakonje ovih progona predsjednika Trampa i njegovih pristalica podsjeća na nacističku Njemačku 1930-ih, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime. Predsjednik Tramp uvijek je slijedio zakon i Ustav uz savjete mnogih vrlo iskusnih advokata”, navodi se u saopštenju Trampove kampanje.

Prva federalna optužnica protiv bivšeg predsjednika podignuta je 8. juna, kada je velika porota u istrazi Smita optužila gospodina Trampa i njegovog kooptuženog, Volta Nautu po 37 tačaka koje se odnose na navodno nezakonito zadržavanje podataka o nacionalnoj odbrani od strane gospodina Trampa i ometanje pravde.

Od prošle godine, gospodin Tramp je u centru opsežne istrage posebnog tužioca američkog Ministarstva pravosuđa o njegovim nastojanjima da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine – odvojeno od istrage u Atlanti o njegovim pokušajima da odbaci rezultate tih izbora u Džordžiji.

Očekuje se da će istraga velike porote u Džordžiji rezultirati optužbama protiv bivšeg predsjednika i ostalih u njegovoj orbiti ovog mjeseca ili početkom septembra.

Bude li osuđen u bilo kojem od tih slučajeva, pojačala su se nagađanja hoće li se suočiti s kaznom zatvora, povećavajući izglede da savezni tužilac i sudije odmjeravaju hoće li zatvoriti predsjedničkog kandidata ili potencijalnog pobjednika u trci 2024. godine.

Prva savezna optužnica protiv gospodina Trampa došla je s optužbama za navodnu zloupotrebu povjerljivih dokumenata, uključujući namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, zavjeru za ometanje pravde, skrivanje dokumenta ili zapisa, koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa, prikrivanje dokumenta u saveznoj istrazi, šemu prikrivanja, te lažne izjave i prikaze.

Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu u rasponu od pet godina do 20 godina. Potencijalna kazna, ako bude osuđen, mogla bi uključivati decenije zatvora.

Ministarstvo pravosuđa će vjerovatno pokušati zatvoriti gospodina Trampa ako bude osuđen.

Advokat za nacionalnu sigurnost i profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington, Kel MekKlanahan rekao je da će odjel vjerovatno “htjeti ići na zatvor” u slučaju gospodina Trampa, prema “Insideru”.

MekKlanahan je rekao da je svrha dokaza u optužnici pokazati da je gospodin Tramp “kralj koji je svjesno prekršio zakon, ugrozio nacionalnu sigurnost, ugrozio sigurnost nuklearnog oružja i ugrozio nacionalnu sigurnost drugih zemalja”.

Čini se da je konsenzus većine pravnih stručnjaka koji komentarišu optužnicu da je gospodin Tramp u ozbiljnoj zakonskoj opasnosti, prenosi “Independent”.

autor:http://banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.