Hotel Palas je pod „zaštitom“, neće moći kako se zamislilo

Hotel Palas je pod „zaštitom“, neće moći kako se zamislilo

Povodom informacije u medijima da će Banjaluka poslije „nekoliko decenija, dobiti prvo idejno rješenje Hotela Palas“ gdje je, kao dio tog projekta, prikazan i budući konačni izgled objekta (koji je nacionalni spomenik i kao takav uživa najviši stepen zaštite), Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa obavještava javnost da trenutno ne postoji usaglašeno idejno rješenje, koje posjeduje propisana stručna mišljenja i saglasnosti.

Imajući u vidu potrebu rješavanja dugotrajnih problema u vezi sa navedenim objektom, u oktobru 2021. godine, u prostorijama Zavoda, tim povodom je održan sastanak, kojem su prisustvovali: zastupnik investitora (g. Borko Gavrilović, advokat), predstavnici projektne kuće kojoj je povjerena izrada projektne dokumentacije (Routing d.o.o. Banjaluka) i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i  Hercegovine iz Republike Srpske.

Tom prilikom je dogovoren način realizacije svih aktivnosti, u skladu sa važećim propisima i procedurama.

Pošto sa gore navedenom informacijom niti jedan od pobrojanih aktera nije upoznat, ovim saopštenjem apelujemo na Gradsku upravu Grada Banjaluka da ishitrenim akcijama i istupima ne izlazi iz okvira legalnih procedura u postupku pribavljanja uslova i mjera, te saglasnosti na projektnu dokumentaciju i da ne dovodi u pitanje prethodno usaglašene stavove uključenih institucija i investitora. Svi želimo da se situacija oko tog objekta konačno riješi, na najbolji način, međutim, to zaista nije moguće bez dobijanja propisanih saglasnosti nadležnih institucija, utemeljenih nastručnim stavovima i procjenama.

autor: Faktor

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.