Idilične plaže koje trebate izbjegavati, najveće šanse da sretnete ajkulu

Idilične plaže koje trebate izbjegavati, najveće šanse da sretnete ajkulu

Idilične plaže koje trebate izbjegavati, najveće šanse da sretnete ajkulu.

Iako su šanse da vas napadne ajkula dok se kupate u moru ili okeanu izuzetno male, postoje neke „vruće tačke“ u svijetu gdje je vjerovatnoća da ćete biti napadnuti malo veća.

Izvještaji o napadima ajkula posebno su aktivni u ovom dijelu godine. New York je pojačao patrole nakon pet ugriza u dva dana; grupa od najmanje 50 ajkula snimljena je kod Long Islanda, a posjetitelji na Floridi primijetili su ajkulu kako pliva blizu obale.

Izgledi da nas napadne ajkula su nevjerovatno mali: jedan prema četiri miliona, prema Međunarodnoj bazi podataka o napadima ajkula (ISAF).

Prošle godine je zabilježeno samo 57 napada ajkula, od kojih je pet bilo smrtno.

Međutim, u nekim dijelovima svijeta broj napada ajkula je mnogo veći nego u drugim, a broj se povećava s godinama.

Florida (259 ugriza)

Prema ISAF-u, najbolja šansa da susretnete morskog psa je tokom surfanje u okrugu Volusia na Floridi u septembru između 14 i 15 sati.

Volusia, dom svjetski poznate plaže Daytona Beach, poznata je kao svjetska prijestolnica ugriza ajkula. New Smyrna Beach, južno od grada, epicentar je njihovih aktivnosti.

Australija (143 ugriza)

U Australiji su se 2022. napadi dogodili u više regija: četiri u Novom Južnom Velsu, četiri u Zapadnoj Australiji i jedan incident u državi Viktorija.

Žrtve ugriza se najčešće dešavaju tokom surfanja na daskama, skijanja na vodu ili na vodenim jastucima. „Pokušajte izbjeći prskanje po površini, jer to stvara zvukove koji podsjećaju na ribu“, kaže Gavin Naylor, direktor Florida Shark Research Programa.

Havaji (76 ugriza)

Maui je drugo najveće ostrvo na Havajima i tu imate najviše šansi za susret s ajkulom. Na to uveliko utiče jedinstveni podvodni teren – blago nagnute ostrvske police posebno su privlačne tigrastim ajkulama.

Nije iznenađujuće da je ribolov još jedna od rizičnijih aktivnosti u vodama prepunim ajkula. U maju 2023., kajakaša koji je pecao u plitkim vodama Windward Oahua na Havajima napala je tigrasta ajkula.

Južna Afrika (29 ugriza)

U Južnoj Africi između 2012. i 2021. godine bilo je 29 ničim izauvanih napada, od kojih je šest bilo smrtno.

Najnoviji napadi zabilježeni su duž obale Gansbaaija. Tradicionalno je ovo bilo mjesto za posmatranje velikih bijelih ajkula, ali su ih posljednjih godina otjerale orke.

Agencija ISAF ističe da je vrlo teško sa sigurnošću reći koja je vrsta umiješana u napade, jer su žrtve razumljivo u šoku nakon napada, ali ipak većina napada se pripisuju bijelim ajkulama.

Južna Karolina (45 ugriza)

Nijedan od 45 napada u Južnoj Karolini tokom protekle decenije nije bio fatalan. Većina njih dogodila se u Charlestonu, Horryju i Beaufortu.

„Ako ćete plivati ​​u okeanu, morate biti svjesni da možete naletjeti na ajkulu bez obzira gdje i kada se nalazite“, kazao je Neil Hammerschlag, direktor Programa za istraživanje i očuvanje ajkula na Rosenstiel School of the Rosenstiel Univerzitet Washington.

„Na sreću, ljudi nisu na meniju, ajkule uglavnom izbjegavaju ljude“, rekao je on za CNN.

Kalifornija (29 ugriza)

San Dijego je žarište napada ajkula u Kaliforniji. Od 1926. godine potvrđeno je 20 ničim izazvanih napada.

Iako statistika pokazuje da se većina napada događa u ljetnim popodnevnim satima, vodu treba izbjegavati posebno u zoru i sumrak.

„Mnogi napadi su rezultat loše vidljivosti i prepoznavanja od ajkule“, rekao je Richard Peirce, stručnjak za ajkule i bivši predsjednik Britanskog društva za zaštitu ajkula.

Sjeverna Karolina (31 ugriz)

Okrug Brunswick na jugoistoku Sjeverne Karoline prepun je plaža, pa ne čudi da je to regija s najvećim brojem zabilježenih napada u državi: 17 od 1935. godine.

Obalne vode Sjeverne Karoline su duž važne migracione rute za mnoge morske vrste, što znači da većina morskih pasa koje žive na istočnoj obali SAD-a prolazi kroz ovo područje u nekom trenutku godine.

Ostrvo Reunion (19 ugriza)

Smješten u Indijskom okeanu između Madagaskara i Mauricijusa, Reunion je vulkansko ostrvo sa prašumom koja je dom mnogih divljih životinja. U kristalno plavom moru ima i mnogo morskih pasa.

Tamo je između 2012. i 2021. zabilježeno osam smrtonosnih napada, što je ostrvo učinilo jednim od najsmrtonosnijih mjesta na Zemlji za susrete s ajkulama. Geografija takođe igra ulogu ovdje, jer se ostrvo nalazi na takozvanom autoputu morskih pasa između voda Australije i Južne Afrike bogatih morskim psima.

Brazil (10 ugriza)

Država Pernambuco na sjeveroistoku Brazila dom je živahne plaže Boa Viagem i arhipelaga Fernando de Noronha od 21 ostrva.

Ovaj dio zemlje takođe ima šest puta više ljudskih susreta s ajkulama nego bilo gdje drugdje.

Studija objavljena u aprilu 2023. od International Journal of Oceanography and Aquaculture izvještava da lokalna vlada želi financirati naučna istraživanja kako bi odgovorila na pitanje zašto su se ničim izazvani napadi ajkula na ljude počeli događati 1990-ih.

Bahami (5 ugriza)

Morski psi su uglavnom neagresivni, pa je kupanje s njima popularna turistička aktivnost na Bahamima. Međutim, oni su veliki – dostižu i do 14 metara u dužinu – i kao što je za očekivati ​​kod divljih stvorenja, napadi se dešavaju, prenosi N1.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.