Istorijski dan za fudbal: Sedam odluka koje će promijeniti sve?

Istorijski dan za fudbal: Sedam odluka koje će promijeniti sve?

Istorijski dan za fudbal.

Subota bi mogao da bude istorijski dan za najpopularniji sport na svijetu, fudbal.

Naime, najviše sudijsko tijelo u svijetu fudbala (IFAB) sastaće se kako bi razmotrili promjene u pravilniku za narednu sezonu.

IFAB se sastoji od četiri britanska fudbalska saveza (Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska). Svi oni imaju po jedan glas, a četiri glasa imaju i predstavnici FIFA, koji predstavljaju svih 207 preostalih nacionalnih saveza.

Za usvajanje prijedloga potrebna je većina od tri četvrtine predstavnika, što znači da nijedna odluka ne može biti donijeta jednostrano.

1 – Razgovor sa sudijom

Ubuduće će samo kapiten moći da se obrati sudijama tokom utakmica. Svaki protest drugog igrača kažnjavaće se žutim kartonom, pa ubuduće nećemo imati situacije kada usled nekih odluka igrači burno reaguju i okruže sudiju. Pravilo bi trebalo da stupi na snagu od naredne sezone.

2 – Plavi karton

Posljednji mjeseci su vršena testiranja u nižim ligama koja su vezana za pruivremena isključenja usled nedoličnog ponašanja ili ljutitih protesta. Ipak, u IFAB smatraju da ideja mora još malo da se testira kakve su moguće posljedice. Ipak, konačna odluka biće donijeta u subotu, jer je i ovo jedna od ključnih tačaka dnevnog reda.

3 – Kamera na tijelima sudija

Ovo se takođe testira i nije isključeno da će sudije od 30. juna nositi kameru i snimati sve ono što se dešava oko njh. Ovo se razmatra takođe u cilju smanjenja protesta i njihove zaštite. Nešto slično već možemo da vidimo u drugim sportovima i takmičenjima, kao što je slučaj u NFL-u i Evroligi.

4 – VAR odluke će čuti čitav stadion

Često VAR odluke izazivaju različite reakcije navijača, a sada će ih čuti i cio stadion u cilju što veće transparentnosti. Sudija će putem razglasa morati da objasni čitavom stadionu zašto je nakon VAR-a donio određenu odluku.

5 – Smanjenje izgubljenog vremena

Takozvana „krađa vremena“ će biti poseban akcenat sastanka, gdje će pažnja biti usmjerena na golmane kao glavne aktere u u ovom „činu“

6 – Pravilo šest sekundi za golmane

Ovo pravilo je ranije postojalo, ali je vremenom otšlo u istoriju i sada postoji velika šansa da se ponovo vrati, da golman ne smije da ima loptu u svom posjedu duže od šest sekundi.

7 – Promjene u VAR protokolu

IFAB želi da pojednostavi pisanje pravila igre i da ih učini lakšim za razumijevanje svima.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.