Iz NSRS upućeno pismo američkoj senatorki: Pritisci i sila uvode BiH u krizu

Iz NSRS upućeno pismo američkoj senatorki: Pritisci i sila uvode BiH u krizu

Iz NSRS upućeno pismo američkoj senatorki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je iz Parlamenta Srpske upućeno pismo senatorki SAD-a Džin Šahin zbog pritisaka američkih faktora na Srpsku i njeno rukovodstvo.

„U posljednje vrijeme smo primijetili da imamo stalni pritisak američkih faktora. I juče je u Savjetu bezbjednosti predstavnik SAD-a rekao da Savjet nije nadležan za imenovanje viskog predstavnika, nego PIK. Nad nama se sprovodi sila“, istakao je Stevandić u Banjaluci.

On je rekao da je zbog toga odlučio da uputi pismo određenim senatorima SAD-a.

„Danas sam uputio pismo senatorki Džin Šahin, a dobio sam podršku i rukovostva Narodne skupštine. Ovo pismo potpisali su potpredsjednici Petko Rankić i Anja Ljubojević, kao i predstavnici poslaničkih klubova Igor Žunić, Spomenka Stevanović, Kostadin Vasić, Srđan Todorović, Dragan Galić, Maksim Skoko i Predrag Nešić“, naveo je Stevandić.

U pismu je izraženo žaljenje i razočarenje zbog izjave senatorke Šahin u kojoj je optužila predsjednika Republike Srpske za podrivanje Dejtonskog sporazuma i pozvala ЕU da ga sankcioniše.

„Nažalost, Vaše izjave odražavaju iskrivljen pogled na trenutnu situaciju u BiH. Kao takve samo će doliti ulje na vatru trenutnih političkih i pravnih razmirica unutar BiH i spriječiti napredak na njihovom rješavanju i postizanje kompromisa na njihovim reformama“, navedeno je u pismu.

Dalje se navodi da se Šahinova ne samo uplela u unutrašnja pitanja i demokratske procese unutar BiH, već se očigledno svrstala na jednu stranu.

„Iako ispravno konstatujete da je nakon proteklih izbora Savjet ministara formiran u rekordnom roku, niste naveli činjenicu da je to bilo moguće zahvaljujući aktivnom učešću rukovodstva Srpske, pogotovo predsjednika Dodika. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma na sceni je uporan i agresivan pokušaj urušavanja prava Srpske predviđenih Sporazumom“, piše u pismu.

Dalje se ističe da upotreba sile od strane OHR-a, SAD-a i stranih ambasada uvodi BiH u niz kriza.

„Upotreba tzv. bonskih ovlašćenja i Kristijan Šmit najveća su prijetnja stabilnosti BiH. To je apsolutno nepoštovanje vladavine prava“, naglašava se u pismu.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.