„Iza prijetnji Dodiku stoji britanska MI-6, poznata po crnim operacijama“

„Iza prijetnji Dodiku stoji britanska MI-6, poznata po crnim operacijama“

Prijetnja srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku je ozbiljna, a iza nje stoje Britanci, odnosno njihova obavještajna služba MI-6 koja želi da izazove odgovor Republike Srpske, izjavio je Srni stručnjak za bezbjednost Anatolij Milovanović.

Milovanović je objasnio da je MI-6 služba poznata po svojim „crnim operacijama“ i da je odavno prisutna u BiH.

„Imaju svoje pripadnike u okviru Oružanih snaga BiH, koji se tamo nalaze tobože kao mirotvorci. Oni su bliski Sarajevu, a sadašnje ‘političko’ Sarajevo je njihova tvorevina“, rekao je Milovanović.

Milovanović je istakao da cilj nije hapšenje jednog političara, već izazivanje nestabilnosti.

„Zašto? Zato što će sigurno uslijediti reakcija srpske strane i onda nastaje domino efekat, rušenja, sukobi i onda oni imaju pravo da pošalju dodatne snage“, rekao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, terorističke grupe i pojedinci koji su regrutovani u proteklom građanskom ratu u BiH, a koji i dalje postoje, su oružane formacije britanske tajne službe.

On je dodao da prijetnje Dodiku predstavljaju i školski primjer provokacije u cilju dalje destabilizacije političke situacije u BiH, kao i da su Britanci stvorili njima priznat pravni osnov uređen kroz pravno nasilje Valentina Incka, koje je naslijedio i nastavio Kristijan Šmit da bi mogli agresivno nastupati prema Dodiku.

Velika Britanija operativno nastoji da pokriva područje cijelog Balkana, kaže Milovanović i dodaje da su upravo oni, pored SAD, imali ključnu ulogu u stvaranju sukoba u Siriji, Iraku, Ukrajini, posebno naglasivši da je značajan broj „glavosječa“ iz Sirije došao u BiH“.

On je naveo, pozivajući se na operativne podatke MUP-a Republike Srpske, da u BiH ima 7.000 potencijalnih terorista, koji su, kako je rekao, suštinski vojnici pod kontrolom britanske obavještajne službe MI-6.

Za ovu službu je rekao da, pored obavještajnog i kontraobavještajnog rada, na prostoru BiH posebno izvodi specijalna i subjektivna dejstva ili „crne operacije“ kako se često navodi u stručnoj literaturi“, a kao primjer subverzivnog dejstva ove službe u BiH naveo je „iskorištavanje smrti mladića za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti u Republici Srpskoj“.

„Specijalno dejstvo bi bilo lišavanje slobode Milorada Dodika. Na kulturan način“, ukazao je Milovanović i dodao da bi Britanci za to sami sebi dali pravni osnov „nakaradnim pravnim aktima Incka“.

Milovanović je naglasio da je najbolji primjer destabilizacije jedne države i širih prostora primjer Ukrajine, podsjetivši kako su tamo osam godina ubijali civile u rejonu Donbasa, kao i samoj Ukrajini.

On smatra da će britanska tajna služba nastaviti sa optužbama Dodika i rukovodstva Srpske da, kako je rekao, ruše Dejtonski mirovni sporazum, imaju protivustavno djelovanje, mada je rušenje Dejtonskog sporazuma počelo oduzimanjem više od 70 nadležnosti iz Republike Srpske.

„Oni suštinski hoće da izazovu reakciju i onda prvo aktiviraju spavače na terenu, a onda tobože kao mirotvorci uzmu učešće uništavanju Republike Srpske vojnim putem“, zaključio je Milovanović.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.