Izetbegović: BEZ SDA NEMA VLASTI U FBIH

Izetbegović: BEZ SDA NEMA VLASTI U FBIH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je večeras da je imao ponudu da SDA ostati pod uslovom da se odmakne od Demokratske fronte.

“SDA je mogla biti u vlasti da sam ja pristao na to da se odmaknem od DF-a. Bile su to direktne ponude. Možda će ovi iz Trojke dopustiti da im narede ko je legitiman, a ko nije legitiman. SDA-u niko neće naređivati”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Izetbegović je istaknuo postojanje dva faktora koji se odnose na pokušaje izbacivanja SDA iz vlasti.

Jedan je, kako je rekao, bolesna želja za vlašću onih koji vode servilnu politiku koja za cilj ima dobijanje pozicija, a drugi je uloga određenih međunarodnih faktora.

“Stranci žele da pocijepaju probosanski blok, da mu umanje snagu i da od ovih osmorka, šestorka, trojka dobiju ono što nisu mogli dobiti od nas. Mi ne želimo imati protiv sebe međunarodnu zajednicu, ali još manje želimo uraditi stvari koje će biti nepopravljive i na štetu našeg naroda i države”, izjavio je predsjednik SDA.

On je ovo govorio na skupu u kino sali JU KSC Vogošća na centralnom predizbornom skupu Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Vogošća uoči prijevremenih izbora za načelnika Općine.

Izetbegović je pružio podrušku kandidatu SDA za načelnika Općine Vogošća Migdadu Hasanoviću.

Stranke koje su trenutno oponentske SDA-u će, najavio je, promijeniti svoj pristup i stati skupa sa SDA u odbranu države “jer će ih narod primorati na to”.

Govoreći o upitima koji se odnose na zabrinutost za BiH i bošnjački narod, Izetbegović je kazao da je budućnost BiH i Bošnjaka u njoj sigurna.

“Prije nekoliko dana smo dobili najveći federalni budžet od Dejtona do danas. Penzije su ponovo povećane, rastu i plaće. Imamo ugovoren kompletan Koridor 5c. BiH, ali i sama FBiH je veća od kompletnog Izraela. Kada su prirodna bogatstva u pitanju, mi smo deset puta bogatiji. Imamo skoro sve što nam treba. Treba nam još dogovor i mir, da se neki urazume. Ne mogu bez SDA napraviti federalnu vlast. Uzalud su im pokušaji. Neki su se hvalili ambasadorima da će neke SDA-ovce uplašiti ili kupiti. Sada su vidjeli kako je žilava SDA kada treba. Kada se ugrozi ova zemlja i pozicija našeg naroda, onda smo mi jako žilavi”, izjavio je Izetbegović.

Također je istaknuo čvrstinu strukture SDA, koja se, uprkos pritiscima, nije pomjerila ni milimetra u proteklim mjesecima.

Podsjetio je Izetbegović i na izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je poručio akterima u procesu formiranja vlasti da se okrenu SDA.

“Ja sam se nekim od tih ljudi danas razgovarao.

I mislim da shvataju da je to neupitno. Samo je to procese potrebno ubrzati. Bili su Osmorka, Šestorka, a vidjet ćemo na kraju šta će ostati i od te Trojke.

Neka malo probaju kako je na državnom nivou sa onima koji prave probleme i blokade.

Neka jedno vrijeme lažu narod da je problem u SDA, da se svi uvjere da to nije tako.

Mislim da neće izdržati ni na državnom nivou duže od godinu i dvije. I to ćemo morati presložiti”, poručio je Izetbegović, prenosi Klix.

autor:klix.ba, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.