Izrael napao Iran – Iranci umanjuju značaj napada

Izrael napao Iran – Iranci umanjuju značaj napada

Izrael napao Iran

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En, međutim iranski zvaničnik negirao je da se raketni napad dogodio.

Predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju

Rano jutros čule su se eksplozije oko grada Isfahana, na severu Irana, kako javlja tri bespilotne letlice uništene su nakon aktivacije sistema protivvazdušne odbrane.

Dvojica američkih zvaničnika potvrdili su da je izraelski projektil pogodio Iran.

Iranski mediji tvrde da su nuklearna postrojenja sigurna, dok su izraelska vojska i Pentagon za sada bez komentara.

Predstavnik Državnog centra za kibernetički prostor Irana negirao je raketni napad na njegovu zemlju.

Hosein Dalirian je na X-u napisao da ‘nije bilo vazdušnog napada sa spoljnih granica na Isfahan ili druge delove zemlje‘. Rekao je da je Izrael ‘samo napravio neuspešan i ponižavajući pokušaj upravljanja dronovima i da su oni oboreni‘.

Iranski državni mediji izveštavaju slično i kažu da su sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tokom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izveštaja o direktnom udaru ili eksploziji. Dodaje se i da su svi objekti, pa tako i nuklearni, sigurni.

Iranska državna televizije IRIB umanjuje značaj izveštaja o napadu

Objavili su video na kom se vidi kako jedan od novinara stoji na vrhu zgrade u središtu Isfahana i govori da je grad siguran i da ljudi normalno nastavljaju sa svojim životima.

– Pre nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, ali prema našim informacijama, ta vesta je lažna i nijedno mesto nije ciljano, čuje se u izveštaju reportera.

IsfanahFOTO: PRINSTCREEN

Preusmereni letovi

U iranskom vazdušnom prostoru došlo je do značajnog preusmeravanja letova, pokazuje Flight radar, na čijim se snimcima vidi kako više aviona menja svoje rute oko središnjeg i zapadnog Irana.

Sirene u severnom Izraelu

Rojters javlja, pozivajući se na izraelsku vojsku, da su se sirene oglasile u sjevernom Izraelu. Trenutno nema dodatnih detalja, a izraelska vojska u ovom trenutku ništa ne komentariše.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12.30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

U Isfahanu je smeštena velika vojna vazdušna baza i nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u pokrajini – uključujući grad Natanz, središnje mesto iranskog programa obogaćivanja urana.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika, a iranska državna televizija IRIB poziva se na pouzdane izvore i izveštava da su nuklearna postrojenja u Isfahanu potpuno sigurna. Opseg ciljeva nije preciziran, ali „nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska novinska agencija Fars izvestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u Isfahanu, ali uzrok napada nije odmah bio poznat.

Sistem protivvazdušne odbrane u Isfahanu aktiviran je protiv „objekta za koji se sumnja da je dron“, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na severozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom vazdušnom prostoru preusmereno.

Tokom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovu ambasadu u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je pre nego što je stigla do izraelske teritorije.

Izrael je ranije saopštio da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. aprila.

Kurir.rs/Jutarnji list, RTS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.