Jakov Milatović saopštio ime mandatara

Jakov Milatović saopštio ime mandatara

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da će predložiti Skupštini Crne Gore da mandatar za sastav nove vlade Crne Gore bude predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić.

On je na pres konferenciji na Cetinju rekao da je polazeći od ustavnih nadležnosti predsjednika, sproveo proces konsultacija o mandataru za sastav nove vlade Crne Gore sa svim subjektima zastupljenim u parlamentu.

„Svi smo svjesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredijeliti budućnost. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsjednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka“, istakao je Milatović.

Milatović je juče završio konsultacije o mandataru za sastav nove vlade sa predstavnicima političkih partija.

„Razgovori koje smo vodili predstavljaju dobar primjer unapređenja političke prakse i afirmisanja kulture dijaloga. Prevazišli smo formalistički pristup koji je dominirao u prošlosti“, kazao je Milatović, prenose Vijesti.me.

On je kazao da su razgovori vođeni tematski ujednačeno i odnosili su se na stavove subjekata o prioritetima vlade, strukturi vlade, priritetnom modelu vlade i podršci nekom on kandidata za sastav vlade.

„Postoji konsenzus po pitanju unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jačanje kredibilnosti NATO članstva nalazi se u vrhu prioriteta, a niko od učesnika razgovora ne dovodi u pitanje članstvo u NATO-u.

Na razgovorima je ukazano i na sprovođenje izborne reforme, usvajnje zakona o Skupštini i Vladi, potreba formiranja poreske policije, kompletiranje ambasadorske strukture“, rekao je Milatović.

On je kazao da su po pitanju strukture i broja ministarstava, stavovi subjekata podijeljeni

„Dio smatra da je potreban veći dio resora. U vezi s preferiranim modelom, svi su se složili da je potrebna politička i stabilna vlada. Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija.

Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade“, poručio je predsjednik Crne Gore.

On je rekao da odredba 7b Zakona o predsjedniku propisuje da se on kroz razgovor ili dostavljanjem pisanog obavještenja ili peticije informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara.

„Odredba 7c propisuje da je predsjednik dužan da podrži kandidata koji ima podršku većine u Skupštini.

Imajući to u vidu, od svih subjekata tražio sam ekslicitno izjašnjenje da li podržavaju nekog kandidata.

Iskristalisao se samo jedan predlog kandidata, a to je nosilac liste PES-a g. Spajića.

Njega su podržali subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mjesta – PES s partnerima, Demokrate, BS, SNP, Albanska alternativa i Demokrataki savez Albanaca, DUA, Forca, HGI“, kazao je Milatović.

autor: Vijesti.me

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.