Kada krene sezona prehlada ovu biljku morate imati kod kuće

Kada krene sezona prehlada ovu biljku morate imati kod kuće

Kada krene sezona prehlada ovu biljku morate imati kod kuće.

Čaj i sirup od lovora lako je napraviti, a pomoći će u podizanju imuniteta te ublažavanju grlobolje i kašlja.

Lovor je biljka na koju možemo računati tokom cijele godine, a iako se mogu iskoristiti i bobice i listovi, najraširenija je upotreba listova u kulinarstvu.

Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice. Djeluje protuupalno i antiseptički pa njegova primjena ide puno dalje od klasičnog obogaćivanja jela.

Listovi su bogati mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te rad živaca i mišića, piše Ordinacija.hr.

Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa dok je eterično ulje lovora izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.

Čaj od lovora

Priprema: 3 svježa ili suva lovorova lista natrgajte na komade ili sitno nasjeckajte, pa prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Sklonite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.

Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Sirup od lovora

Priprema: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora ubacite u 2,5 dcl uzavrele vode i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte 6 žlica smeđeg šećera (ili meda) i sok jednog limuna. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.

Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Čuvajte sirup u hladnjaku, u staklenoj bočici nekoliko dana, prenosi Večernji.ba.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.