Kako da jagode ostanu duže svježe

Kako da jagode ostanu duže svježe

Kako da jagode ostanu duže svježe.

Jagode su savršeno osvježenje, ali se brzo pokvare ako kupite veću količinu.

Pored toga što su odlična poslastica sa šlagom, šećerom ili bez dodataka, jagode su i veoma zdrave. Pune su vitamina C, kalijuma, magnezijuma. Zato je šteta da ih bacite poslije dva dana jer su počele da trule, a nisu ni jeftine.

Kako da dugo ostanu svježe ako kupite veću količinu?

Operite ih u sirćetu

Operite jagode u rastvoru sirćeta. U činiju sipajte pola šolje alkoholnog sirćeta i 2,5 šolje vode i potopite jagode. Ostavite da stoje 5 minuta. Sirće će za to vreme ukloniti bakterije i spore buđi koji izazivaju truljenje voća. Dobro ih isperite i stavite na ubrus da se potpuno osuše. Zatim ih na suvom ubrusu odložite u frižider. Danima će biti svježe. I ne brinite – neće mirisati na sirće!

Zaledite ih

Jagode će dugo ostati u stanju u kome su kupljene ako ih zamrznete. Operite ih i poređajte na pleh u jednom redu, pa stavite u zamrzivač da se tako zamrznu. Zatim ih spakujte u kese ili plastične posude sa poklopcem i stavite u zamrzivač. Koristite po potrebi. Kada se odlede, ovakve jagode su kašaste, pa se mogu koristiti za dodatak ovsenoj kaši, jogurtu, pravljenje marmelade, kolače.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.