Kako se vadi krpelj

Kako se vadi krpelj

Kako se vadi krpelj.

Ljudi sve više vremena provode u prirodi, pa je veća opasnost od ujeda krpelja. Šta da radite kada se to desi?

Ujed krpelja ne boli, a mesto uboda ne svrbi.

Simptomi počinju nedjelju do mjesec dana nakon ujeda. Prvi znak je crvenilo oko mjesta uboda. Promjena na koži je praćena pojavom simptoma sličnih gripu (glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima), koji traju nekoliko nedjelja ukoliko se osoba ne javi ljekaru koji će odrediti antibiotsku terapiju.

Ozbiljnije komplikacije se javljaju nedjeljama i mjesecima nakon ujeda krpelja, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

– Javite se ljekaru u prva 24 sata. Ne stavljajte nikakva hemijska sredstva na to mjesto (etar, alkohol, benzin) i ne pokušavajte sami da izvadite krpelja jer se pritiskom i gnječenjem mjesta uboda krpelj može raskomadati, a rilica otići još dublje. U svakoj zdravstvenoj ustanovi, obučeno osoblje će krpelja izvaditi u cjelosti – poručuju.

Šta da radite ako niste blizu ambulante?

Ukoliko je ovo slučaj, morate sami da ga izvadite. Doktorka Dženin Bouring je na svom TikTok profilu objasnila najbolji način. Uzmite štapić za uši i namažite ga esencijalnim uljem nane. Doktorka kaže da krpelji ne vole taj miris, pa će se brzo otkačiti s kože, a onda ga samo bacite. Umjesto štapića za ušu možete da uzmete čačkalicu i stavite na vrh malo vatice koju ćete natopiti čajem od nane.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.