Kijev bijesan na saveznike: Urlaju na Еvropu zbog Rusije!

Kijev bijesan na saveznike: Urlaju na Еvropu zbog Rusije!

Kijev bijesan na saveznike.

Mihail Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, osudio je lidere ЕU da „sjede na dvije stolice dok Rusija odugovlači rat“.

“S jedne strane, vi ste saveznik i morate pomoći Ukrajini u ratu“, rekao je Podoljak u intervjuu Politiku, dodajući da ЕU lideri s druge strane, pokušavaju da zaštitite svoje tržište na protekcionistički način.

Briselski portal navodi da su se odnosi Kijeva i njegovih evropskih saveznika zategnuti još od protesta farmera u Poljskoj, kao i u drugim evropskim zemljama, koji su izbili protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

A sada su zemlje ЕU podijeljene i oko toga da li da produže bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda, dok Poljska i Francuska traže stroža ograničenja.

Podoljak se požalio da je debata o tome da li da se ponovo nametnu barijere, koje su uklonjene nakon napada Kremlja na Kijev, nedostojna saveznika Ukrajine. Napomenuo je da evropske zemlje nastavljaju da trguju sa Rusijom čak i dok se borbe odugovlače.

“Za mene ovo izgleda čudno“, rekao je. “Vi istovremeno finansirate odbranu Ukrajine, koja se brani od Rusije. Vaše kompanije finansiraju ruski savezni budžet, od čega 42 odsto ide direktno na rat. Dakle, vi ste i ovdje i tamo u isto vrijeme”, dodao je on.

Kremlj se, dodao je, sprema za produženi sukob i odugovlači kako bi poskupio rat zapadnim zemljama i Ukrajini.

„Rusija je zainteresovana za dug rat i da se zapadne zemlje umore i kažu ‘to je to, hajde da tražimo nekakvo kompromisno rješenje’. Ali u ovom ratu nema kompromisnog rješenja“, rekao je Podoljak, a prenosi b92.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.