Kina prvi put vježba opšti napad!

Kina prvi put vježba opšti napad!

Kina prvi put vježba opšti napad.

Kina je započela dvodnevne vojne vežbe oko Tajvana kao „strogu kaznu“ za „separatistička dela“ uprave ostrva koje Peking smatra kineskom teritorijom.

BBC navodi da su vežbe počele tri dana nakon inauguracije tajvanskog predsednika Vilijama Laja, kojeg su kineske vlasti označile kao „problematičnu osobu koja izaziva probleme“.

Ministarstvo odbrane u Tajpeju je najnovije vežbe ocenila kao „iracionalnu provokaciju“.

Britanski medijski servis podseća da je Kina već u više navrata u proteklih godinu vežbala opkoljavanje Tajvana borbenim avionima i bojnim brodovima.

Međutim, ovi manveri se po mnogo čemu razlikuju od ranijih.

BBC naglašava da Kina po prvi put simulira opšti napad na ostrvu, umesto samo vežbanja uvođenja ekonomske blokade kao 2022.

Kina, Tajvan
FOTO: PLA

Takođe, po prvi put su kao mete vežbi označena mala tajvanska ostrva koja su blizu obala kontinentalne Kine.

Na mapi koju je objavila Kineska narodnooslobodilačka vojska crvenom bojom su označena ostrvca Dongjin, Macu, Vućiju i Kinmen.

Pored toga, vojni analitičari primećuju da Kina po prvi put nije unapred najavila izvođenje vežbi, već je potvrdila da se one održavaju tek kada su manevri počeli.

Južno kinesko more, Kina, Filipini, brod, sukob, Sijera Madre, brod Sijera Madre
FOTO: SHUTTERSTOCK

Podseća se da su kineske vojne vežbe oko Tajvana iz 2022. bile unapred najavljene iz Pekinga.

Vojni analitičari takođe ukazuju i na to da su kineske vlasti najnovije vežbe označile kao 2024 A, što ukazuje da bi ovi manevri mogli da budu samo prvi u nizu tokom ove godine.

BBC navodi da Kineska narodnooslobodila;ka vojska ni ne krije da ovim manevrima vežba opkoljavanje Tajvana, s obzirom na mapu koju je objavila.

Na njoj se vidi da se vežbe održavaju na lokacijama oko celog ostrva.

Navodi se da Kina time šalje poruku „kada bismo želeli, mogli bismo da blokiramo to mesto, tako bismo prekinuli snabdevanje namirnicama i potencijalno bacili vladu (u Tajpeju) na kolena“.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.