Kinezi zainteresovani za nove projekte u Bosni i Hercegovini

Kinezi zainteresovani za nove projekte u Bosni i Hercegovini

Kineski partneri su izrazili spremnost da učestvuju u izgradnji autoputa na pravcu Banja Luka – Mrkonjić Grad – Mliništa

Predstavnici jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija „Kineske korporacije za puteve i mostove“ (China Road and Bridge Corporation), razgovarali su u utorak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović o realoizaciji nekoliko važnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Nedeljko Ćorić.

Ranije tog dana, direktor Ćorić sa saradnicima je detaljnije razgovarao sa kineskim partnerima, koji su izrazili posebno interesovanje za dva važna putna pravca i to autoputa Banja Luka – Mrkonjić Grad – Mliništa (granica sa FBiH) i brzog puta Višegrad – Foča – Trebinje.

Kineski partneri su izrazili spremnost da učestvuju u izgradnji autoputa na pravcu Banja Luka – Mrkonjić Grad – Mliništa koji je, izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske 2014. godine definisan kao putni pravac od strateškog značaja za Republiku Srpsku. Riječ je o nastavku evropskog koridora E 661 na pravcu sjever – jug, koji bi u budućnosti od Mliništa vodio teritorijom Federacije BiH sve do juga Hrvatske, odnosno luke Split.

Pored toga, predstavnici „Kineske korporacije za puteve i mostove“ zainteresovani su za realiziju projekta izgradnje brzog puta na pravcu Višegrad – Foča – Trebinje, koji će biti okosnica razvoja putne infrastrukture u Hercegovini i na jugu RS.

V.d. direktora JP „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Nedeljko Ćorić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je jedna kompanija, poput „Korporacije za puteve i mostove“ zainteresovana za učešće u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

On je podsjetio da je navedena korporacija već godinama prisutna u regionu, gdje su, primjera radi, gradili Pelješki most u Hrvatskoj, te most Zemun – Borča u Srbiji. Trenutno, ova kompanija širom regiona ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 8,1 milijardu eura.

– Riječ je o respektabilnoj kompaniji, koja se već dokazala realizacijom velikih i važnih projekata u našoj neposrednoj blizini i siguran sam da će njihovo prisustvo i u Republici Srpskoj biti od značaja za dalju realizaciju našeg strateškog projekta, odnosno izgradnju mreže autoputeva i brzih puteva – poručio je Ćorić.

autor:unaworldd.com foto:unaworld.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.