Kovačević povodom sjednice Savjeta bezbjednosti UN! Potvrđeno da BiH nema visokog predstavnika

Kovačević povodom sjednice Savjeta bezbjednosti UN! Potvrđeno da BiH nema visokog predstavnika

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, niti će OHR biti pomenuta u tekstu rezolucije koji je usaglašen na insistiranje Rusije, čime je definitivno potvrđeno da BiH nema visokog predstavnika, kaže savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

autor: SRNA

Kovačević u izjavi za “Sputnjik” napominje da je ovo potvrda da nije uspela prevara koju je Zapad spremao da se kroz obraćanje Šmita Savjetu bezbjednosti UN “prizna njegov legitimitet kao visokog predstavnika”.

“Dakle, sve ono što od početka govori srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Republike Srpske da Šmit nije visoki predstavnik, sada je i definitivno potvrđeno i u Savjetu bezbjednosti UN. Podsjećam da se nikada do sada nije desilo da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti o stanju u BiH, a da se visoki predstavnik nije obratio”, navodi Kovačević.

Kovačević napominje da je dio međunarodne zajednice, a tu prvenstveno misli na Zapad i samog Šmita, žestoko lobirao da se produženje mandata Eufora veže za verifikaciju tog njemačkog diplomate kao visokog predstavnika.

“Mi smo svojim prijateljima u UN prenijeli da je takav potez za nas nedopustiv i da nemamo ništa protiv produženja mandata Eufora, ali da ne dozvoljavamo da se na bilo koji način spominju OHR i visoki predstavnik. I to je nešto što je od velikog značaja za Republiku Srpsku”, ističe Kovačević.

On je naglasio da je sada jasno da će biti upravo onako kako su govorili da će biti produžen mandat Euforu, ali takozvanog visokog predstavnika neće biti ni u kakvoj priči.

“Bitno je i to što je Šmit svoj skaradan i potpuno lažan izvještaj mejlom poslao na adrese članica Savjeta bezbjednosti UN. S druge strane, u UN je direktnim putem proslijeđen i izvještaj Vlade Republike Srpske. Tako da, ukoliko bi bilo ko pomenuo taj njegov skandalozni izvještaj, i te kako će se čuti i za naš, koji je za razliku od njegovog tačan, precizan i što je najbitnije, zasnovan na činjenicama i Dejtonskom mirovnom sporazumu”, naglašava Kovačević.

Na pitanje da li može posle ovog poraza Šmita da se očekuje njegova osveta kroz neke rigorozne mjere prema Srpskoj, Kovačević kaže da je sada još jednom potvrđeno da taj njemački diplomata nema bilo kakav međunarodni legitimitet, a samim tim ni bilo kakvu snagu, niti utemeljenje da povuče bilo kakav potez u BiH.

“Ukoliko povuče neki potez, Republika Srpska će to potpuno ignorisati, uz poštovanje Ustava BiH i teritorijalni integritet BiH i zalagati se za to da se nastavi sa poštovanjem Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i da se vratimo u okvire BiH onako kako to predviđa Dejtonski sporazum koji smo svi potpisali”, naglasio je Kovačević.

Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja počinje večeras, niti će OHR biti pomenut u tekstu rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea, navodi se u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.