Kovačević: Ustavni sud glavni grobar BiH, zajednički organi se pominju u prvom izdanju Ustava

Kovačević: Ustavni sud glavni grobar BiH, zajednički organi se pominju u prvom izdanju Ustava

Kovačević je ovo naveo na Twitteru, gdje je objavio i prvo štampano izdanje Ustava BiH koje je objavio OHR. Uvodni tekst napisao je bivši visoki predstavnik u BiH Кarl Bilt, u kojem se spominju i zajednički organi.

„Ustav BiH predstavlja decantralizovani model načina na koji bi se trebala organizovati država i prenosi važne funkcije i ovlaštenja vlade na dva entiteta od kojih se BiH sastoji, tj. Federaciju BiH i Republiku Srpsku ali isto zako ostavlja i zajedničkim organima one funkcije koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje moderne države“, navedeno je u uvodnom tekstu Bilta.

Ustavni sud BiH juče je donio odluku u kojoj se navodi da član 5 zakona o zastavi BiH u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

“U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice ‘zajedničke’ ispred izraza ‘institucije’ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo ‘institucija Bosne i Hercegovine’. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.