KRIVIČNA PRIJAVA: Stanivuković, Zolak i opozicionari iznosili lažne navode

KRIVIČNA PRIJAVA: Stanivuković, Zolak i opozicionari iznosili lažne navode

Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se liječe od kovida, podnijele su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, opozicionara i više NN lica, a terete ih da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja.

Prijava je podnesena i protiv Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica jer su „počinili krivična djela iz Krivičnog zakona Republike Srpske“.

Stavljeno im je na teret da su zloupotrebljavajući poslove i dužnosti koje obavljaju pozivali na rušenje ustavnog uređenja Republike Srpske sa javnih skupova, nastupa, društvenih mreža, medija vršeći prinudu nad legalno izabranim prestavnicima ili nosiocima vlasti Srpske da mimo volje i zakonskih odredaba napuste svoje pozicije odnosno dužnnosti.

Između ostalog, terete ih za svjesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja, te da su širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva.

Prijavu su podnijeli u svojstvu oštećenih, a u obrazloženju navode da je Stanivuković, počevši od 24. septembra, zloupotrebljavajući službeni položaj gradinačelnika, koristeći sredstva javnog informisanja, medije, društvene mreže postrekivao na izvršenje krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

„Stanivuković, Zolak, Trivić, Borenović, Begić, Šarović, Radović, Nešić, Selak i Vukanović su kao kriminalana organizovana grupa kojom je rukovodio i upravljao Stanivuković u periodu od septembra 2021. po predhodnom dogovoru vršili niz organizovani i sihronizovani kriminalnih radnji sa jasnim ciljem izazivanjanjem mržnje i nasilja prema određenim osobama“, piše u prijavi.

Dalje se pojašnjava da su to činili da bi oni ili njima bliske osobe zauzeli poslove odnosno pozicije na kojma se nalaze lica koja su meta njihovog kriminalnog djelovanja.

Kako su naveli, Stanivuković je iznosio lažne navode sa jasnim ciljem da izazove nasilje i mržnju prema određenim osobama, te vršio prinudu da odustanu ili napuste posao, dužnosti koji rade ili obavljaju.

Stanivukovića terete da je organizovao i rukovodio „kriminalnom grupom, svakodnevno javno iznosio neistinite podatke o radu UKC-a i direktora te ustanove Vlade Đajića, ministra zdravlja Alena Šeranića i na njihov račun iznosio lažne optužbe da su ubice, trovači sa jasnim ciljem da izazove mržnju i nasilje prema njima“.

Krivična prijava je naslovljena na Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Ovu krivičnu prijavu elektronskim putem ćemo dostaviti kako vama tužilaštvima tako i medijima bez ikakve namjere da to na Vas izazove bilo kakav pritisak. Nadamo se da razumijete našu zabrinutost i strepnje. U roku od tri dana dostavićemo podatke o licima i advokatima koji će nas zastupati pred nadležnim sudovima“, navela je ova grupa građana iz Republike Srpske.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.