Krunić jeftinim spinovima prikuplja zakašnjele političke poene

Krunić jeftinim spinovima prikuplja zakašnjele političke poene

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da prijemom u nastupnu posjetu zamjenika visokog predstavnika i šefa OHR-a Banjaluka Lasla Markuša, imenovanog u legalnoj proceduri, nije dala legitimitet Kristijanu Šmitu, jer on ne imenuje zamjenike visokih predstavnika.

– Јa sam Markuša, kao visokog zvaničnika međunarodne zajednice, zamolila da iskoristi svoj autoritet i predstavi naše stavove o Trgovskoj gori u međunarodnim institucijama. Takođe, zamolila sam ga da, kao predstavnik Mađarske, nama prijateljske zemlje, putem ambasada svoje zemlje u BiH i Hrvatskoj, utiče na zaštitu naših interesa – naglasila je Gulićeva.

Ona je upitala zar to nije zaštita nacionalnih interesa, reagujući na optužbe funkcionera PDP-a Ljubiše Krunića da se „sjetila da po pitanju Trgovske gore u pomoć pozove OHR, nakon madata na čelu ministarstva u čiji opseg nadležnosti ulazi to pitanje“, saopšteno je iz Vijeća naroda Republike Srpske.

Golićeva je navela da je u tri mandata, koliko je obavljala dužnost ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju iskoristila svaki sastanak na međunarodnom nivou da traži podršku da se Hrvatska zaustavi u namjeri da izgradi sporno odlagalište nadomak rijeke Une, koja je na njenu inicijativu i stavljena pod zaštitu.

Ona je istakla da je sa narodom Pounja išla i u Dvor na Uni da na javnoj raspravi iznese protivljenje izgradnji ovog odlagališta i bila na protestima u Novom Gradu, kao i da je bila inicijator donošenja rezolucija/deklaracija o protivljenju izgradnji ovog odlagališta na svim nivoima vlasti u BiH.

– U Sekreterijatu ESPOO konvencije o prekograničnom uticaju na životnu sredinu u Ženevi predstavila sam slučaj Trgovska gora, dobila podršku – i udarila u zid, jer je tada vladajuća koalicija u kojoj je Vaša partija bila značajan dio, „zaboravila“ da ratifikuje SEA protokol, glavni instrument za primjenu ESPOO konvencije – dodala je Goloćeva.

Ona je poručila Kruniću da je to licemjerje, raditi protiv interesa svoje zemlje, a optuživati druge.

– Pitajte svoje partijske kolege i koalicione partnere za čiji interes su ratifikaciju SEA protokola držali godinu dana u ladici, iako su i Vlada Republike Srpske i federalna vlada dale saglasnost za ratifikaciju“, navela je Golićeva.

Ona je potvrdila da je Igor Crnadak dok je bio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara problem izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada prezentovao na jednoj međunarodnoj konferenciji o atomskoj energiji.

– Da ste prije svog javnog izlivanja ličnih frustracija popričali sa njim, gospodin Crnadak bi Vam sigurno rekao da je njegovo izlaganje na konferenciji bilo plod zajedničkih konsultacija sa mnom.

Nažalost, dok ste vi bili u Savjetu ministara, to je bio jedini glas sa tog nivoa o problemu Trgovske gore – istakla je Golićeva.

Ona je navela da ni na jednom sastanku sa predstavnicima Hrvatske, Savjet ministara u kojem je bio PDP nije spomenuo Trgovsku goru i interese građana oba entiteta u slivu Une, a da je, s druge strane, u protekle četiri godine, kad je SNSD bio u Savjetu ministara, održano nekoliko sastanaka sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj o Trgovskoj gori.

– Konačno se glas Srpske i BiH čuo, a našem ekspertskom timu omogućeno je da iznese svoje argumente i da učestvuje u istraživanju. Na čelu pravnog tima, koji je imenovao Savjet ministara, je državni službenik – sekretar Ministarstva pravde u Savjetu ministara i gospodin Krunić ili svjesno iznosi poluinformacije ili je elementarno neinformisan – dodala je Golićeva.

Ona je poručila Kruniću da kao delegat u Vijeću naroda ima odličnu priliku da se bori protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori s ciljem zaštite života i zdravlja 250.000 stanovnika Pounja kao vitalnog nacionalnog interesa.

– Nadam se da ćete, konačno, nešto konkretno i uraditi i poštedjeti javnost svojih neutemeljenih i neistinitih tirada – dodala je Golićeva.

Golićeva je navela da Krunić napadajući nju, pokušava da podsjeti javnost na svoje postojanje na političkoj sceni.

Ona je dodala da frustraciju što kao nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u svojoj izbornoj jedinici nije uspio osvojiti mandat na oktobarskim izborima, Krunić „pokušava izliječiti zamjenom teza i iznošenjem notornih neistina, pokazujući tako da je svoj mandat u parlamentu Srpske prespavao i da nije ništa naučio o obavezama i nadležnostima izabranih i imenovanih lica“.

– Umjesto da mi oda priznanje za dosljednost i napore da o problemu izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, upoznam cjelokupnu međunarodnu javnost i institucije, Krunić jeftinim spinovima pokušava prikupiti koji zakašnjeli politički poen – smatra Golićeva.

autor:agencije, foto: atv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.