Lagani ljetni mafini sa bobičastim voćem.
Mafini se vrlo jednostavno pripremaju, a bobičasto voće im daje poseban ukus i boju.
Sastojci:
2 velika jajeta, sobne temperature
130 g šećera
130 g grčkog jogurta
60 ml ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
1/4 kašičice morske soli
250 g višenamjenskog brašna
2 kašičice praška za pecivo
60 g jagoda, oljuštenih i isječenih na kockice
60 g malina
60 g borovnica
Recept za mafine sa bobičastim voćem:
Obložite kalup za mafine od 12 komada korpicama za kolače i zagrijte rernu na 200 stepeni C. U velikoj posudi mikserom umutite 2 jajeta sa šećerom na velikoj brzini 5 minuta, ili dok smjesa ne postane gusta i svijetle boje. Dodajte grčki jogurt, ulje i 1 kašičicu vanile. Postavite mikser na malu brzinu i miješajte dok se ne sjedini.
U malu posudu sipajte brašno, 2 kašičice praška za pecivo i 1/4 kašičice soli i umutite da se sjedini. Počnite da dodajete mješavinu brašna u tijesto iz tri puta, miješajući da se sjedini sa svakim dodavanjem. Nemojte da pretjerate sa miješanjem, jer će mafini biti gusti.
Koristite lopaticu da ubacite miješane bobice, i izmiješajte toliko da se sjedine.
Podijelite testo u korpice u plehu za mafine. Pecite u sredini rerne na 200˚C 20-22 minuta ili dok mafini ne postanu zlatni i čačkalica ne bude čista. Prebacite mafine na rešetku da se ohlade. Servirajte ih tople ili na sobnoj temperaturi.
autor:http://mondo.ba