Lavrov: Zapad je izabrao rizičan put koji je prijetnja za egzistenciju tri naroda u BiH

Lavrov: Zapad je izabrao rizičan put koji je prijetnja za egzistenciju tri naroda u BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tokom razgovora sa francuskim ministrima spoljnih poslova i odbrane u formatu „2+2“ bilo riječi i o situaciji na Balkanu, a tačnije o Bosni i Hercegovini i o Kosovu.

Kako je rekao, u posljednje vrijeme Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja, a prije svega kada je riječ o imenovanju takozvanog novog visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu i koje nalažu da je neophodna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure koje su neophodne da se ta odluka odobri unutar Savjeta bezbjednosti UN.

– Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države – naglasio je.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu takođe skrenuli pažnju francuskim ministrima i na pitanje Kosova gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju da sprovede odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o Zajednici srpskih opština (ZSO).

– To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopšte uspjela da osigura takav dogovor, međutim, to što Brisel ne može Prištinu da natjera da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori – istakao je.

Podsjetimo, ministri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu „2+2“ sa svojim francuskim kolegama – ministrima inostranih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli.

autor: Sputnjik

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.