LJEKARI OBJASNILI: Da kiseonik nije ispravan bilo bi stotine mrtvih dnevno

LJEKARI OBJASNILI: Da kiseonik nije ispravan bilo bi stotine mrtvih dnevno

Kiseonik za pacijenta znači život. Broj pacijenata koji koriste kiseonik je toliki da bi neminovno bilo stotinu smrtnih ishoda dnevno da je kiseonik neispravan ili da ga nemamo. Na tako nešto ne smijemo ni da pomislimo, istakao je ovo načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u UKC Republike Srpske Dragan Rakanović.

Rakanović, koji je gotovo dvije decenije života posvetio radu sa najtežim pacijentima čiji životi zavise od kiseonika, pojašnjava da prije nego što kiseonik dođe u organizam pacijenta prolazi kroz brojne filtere, a osim njih tu su i senzori koji upozoravaju na bilo kakav problem u sistemu.

Osvrćući se na dešavanja koja su proteklih dana potresla Srpsku, a u vezi sa kiseonikom koji se koristi u republičkom zdravstvenom sistemu, Rakanović kaže da je teško raditi pod tolikim pritiskom.

– Želimo da stanovništvo vjeruje u ono što radimo kao ljekari i medicinsko osoblje. Želimo da damo svoj maksimum, kao i do sada, i da pomognemo oboljelima. Mi smo se za to školovali i drugi poziv osim ovoga nemamo – poručio je Rakanović u intervjuu za „Glas Srpske“.

On tvrdi da pacijente u ovoj zdravsttvenoj ustanovi liječe medicinskim kiseonikom.

– U jedinici intenzivnog liječenja trenutno imamo 27 pacijenata od kojih su svi na kiseoniku, a većina na respiratoru. Istovremeno radi 14 operacionih sala, gdje pacijenti koji su u anesteziji primaju taj isti kiseonik. To je otprilike 50 do 60 operacija dnevno. Kiseonik je na našoj klinici sve, mi bez njega ne možemo da funkcionišemo. Najveći broj pacijenata koji leže u intenzivnoj preminuli bi u roku od nekoliko časova bez kiseonika. Istovremeno, nijedna operacija se ne može uraditi bez kiseonika, jer pacijenti koji su u opštoj anesteziji ili regionalnoj dobijaju kiseonik tokom operacije u različitim koncentracijama – kaže Rakanović.

On dodaje da većina pacijenata ne dobija stoodstotni kiseonik.

– Mi u ovom trenutku udišemo 21 odsto kiseonika, međutim tokom operacije ili boravka na aparatu za vještačko disanje, respiratoru, pacijenti dobijaju različite koncentracije u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja, razmjene gasova i potreba organizma. To su ljudi koji bi preminuli čak u roku nekoliko minuta ako bi ostali bez kiseonika – ističe.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.