Da li je ovo lokacija koju je Stanivuković obećao investitoru umjesto Kina Kozara?

Da li je ovo lokacija koju je Stanivuković obećao investitoru umjesto Kina Kozara?

Na jednoj od trenutno najatraktivnijih lokacija u Banjaluci, između novoizgrađenog teniskog terena i tržnog centra Delta Planet, odmah uz kružni tok, mogao bi da “nikne” neboder do 20 spratova.

Potencijalno jedna od najviših zgrada u Banjaluci predviđena je novim Nacrtom izmjene dijela Regulacionog plana „Centar-Aleja“, umjesto do sada planiranog troetažnog objekta na ovom mjestu. Nacrt je na javnom uvidu bio do subote, 29. jula.

Kako je obrazloženo, izmjenom će biti obuhvaćen prostor koji se nalazi na uglu ulica Olimpijskih pobjednika i Srpske vojske, ukupne površine od 1,52 hektara.

Prema još važećem regulacionom planu, koji je donesen 2018. godine, na ovoj lokaciji je planirana izgradnja tri objekta.

Konkretno, izgradnja poslovnog objekta sa tri sprata i izgradnja dva stambeno-poslovna objekta od šest spratova.

Da li je ovo lokacija koju je obećao Stanivuković?

Pomenuti kompleks planiraju, bar za sada,  da grade kompanije „Termomontaža“ a.d. iz Banjaluke i „Metalex“ d.o.o. iz Prnjavora koje su i inicirale izmjene ovog dijela regulacionog plana.

“Razlog za pokretanje inicijative za izmjenu dijela navedenog Regulacionog plana, ogleda se u potrebama vlasnika i korisnika ovog zemljišta za drugačijom organizacijom prostora, odnosno potrebom za uvođenjem višeporodičnih stambeno-poslovnih objekata spratnosti Po+P+9 i Po+P+6, umjesto dva niža višeporodična stambeno-poslovna objekta spratnosti -2Po+P+6 i poslovnog objekta Po+P+3, koji bi bolje iskoristili prostor u odnosu na važeće plansko rješenje, uz poštovanje urbanističkih parametara”, navodi se u obrazloženju tekstualnog dijela ovog prijedloga.

Stanje i spratnost objekata prema regulacionom planu iz 2018. godine

Ukoliko ovaj plan nakon javnog uvida bude prihvaćen, preko puta Delte, odmah uz kružnu raskrsnicu,

Banjaluka će dobiti neboder od 20 spratova, koji će u obliku latiničnog slova „L“ biti povezan sa drugim, nešto nižim objektom od 16 spratova.

Ovi neboderi biće izgrađeni na mjestu gdje je prethodno bio planiran poslovni objekat od tri etaže, a njihova namjena biće stambeno-poslovnog tipa.

I na drugom dijelu parcele, investitori su odlučili da idu „u visinu“, pa će umjesto dvije lamele od šest spratova, na ovom mjestu biti izgrađena dva objekta od sedam, odnosno 12 spratova, sa jednoetažnim dijelom koji ih spaja.

Poređenjem dva regulaciona plana, može se primijetiti da su dva nebodera od 16 i 20 spratova, površinski, u temeljima, ukupno manja od prethodno planiranog objekta od tri etaže, međutim ogromna razlika u spratnosti je više nego očigledna.

Spratnost i stanje prema predloženim izmjenama dijela regulacionog plana

Rezultat ove ogromne razlike u spratnosti je mnogo veća ukupna površina pod objektima, u slučaju predloženog plana.

Tako su investitori od 1.819 metara kvadratnih „dobili“ 4.362 kvadrata.

Sada slijedi javna rasprava na kojoj će se razmatrati stavovi zainteresovanih stana.

Nakon toga će nosilac pripreme Plana i gradonačelnik utvrditi prijedlog i dostaviti ga Skupštini grada na razmatranje.

Stanivuković potvrdio da će se investitoru dati lokacija blizu zgrade RTRS-a?

Na mjestu bivšeg kina “Kozara”, gdje je ranije planirana izgradnja četrnaestospratnice, biće izgrađen park s amfiteatrom i kinom na otvorenom, a u narednih deset dana ovu odluku trebalo bi da potvrdi i Skupština grada Banjaluka.

Rekao je ovo za Banjaluka.net gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, otkrivajući da je s investitorom postignut dogovor o zamjenskoj lokaciji.

– Sve smo dogovorili s investitorom, a bio je uključen i sudski vještak.

Zgrada će se graditi u blizini zgrade RTRS-a, a na mjestu bivšeg kina “Kozara” biće izgrađen park i amfiteatar, kako sam to i obećao u predizbornoj kampanji – kazao je Stanivuković.

U razgovoru za naš portal kaže da je ovo pitanje bilo veoma složeno i da ga je dočekalo kao “vruć krompir” odmah po preuzimanju mandata. Kako kaže, izuzetno je ponosan što je ispunjeno još jedno obećanje dato u kampanji.

– Kada sam se upoznao s obimnim problemom, gdje je postojao regulacioni plan po kojem smo morali dati građevinsku dozvolu i nije bilo moguće ići nazad, investitor je došao na korak do rješenja, pritiskao nas i prijetio tužbama, a mogli smo dobiti i krivične prijave zbog odugovlačenja.

Ali smo tražili kompromisno rješenje, da se smanje gabariti zgrade, više zelenila, da dvosmjerna ulica bude jednosmjerna.

Nismo odustali nijednog trenutka, jer nismo željeli izdati povjerenje koje nam je dato.

Bio je to jedan od najvećih izazova za nas, nešto što smo obećali u toku kampanje i u tome smo uspjeli. Na to sam izuzetno ponosan – priča Stanivuković.

Biće posvećen “Veleizdajničkom procesu”

Stanivuković kaže da je ideja da park u jednom segmentu bude posvećen “Banjalučkom veleizdajničkom procesu” u kojem je egzekucija naših najznametijih ljudi tog vremena izvršena baš na tim prostorima.

– Takođe, gradićemo i amfiteatar i kino na otvorenom kao svojevrsno sjećanje na kino “Kozara”.

Naš cilj je da gradimo, da idemo naprijed, ali i da vraćamo i obnavljamo duh starih vremena i dajemo im novi sjaj.

Kao što smo to uradilo s vraćanjem fontane iz parka “Petar Kočić” – kaže gradonačelnik.

Kako je rekao, želja je da se, na ponos svih, dobije potpuno novi park i oaza mira u centru grada.

Na kraju, dodaje da bi ovo pitanje trebalo da bude potvrđeno na Skupštini za deset dana.

– Dakle, imamo saglasnost Gradske uprave, investitora, sudskih vještaka i mještana i ne vidim nijedan valjan razlog da ovakvo rješenje Skupština odbije – zaključio je Stanivuković.

autor: faktormamagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.