Marić: Nije opravdano poskupljenje hljeba!

Marić: Nije opravdano poskupljenje hljeba!

Nije opravdano poskupljenje hljeba niti je bila opravdana najava da će brašno poskupiti zbog rusko-ukrajinske krize, rekla je za ATV Murisa Marić, predsjednica Udruženja potrošača „Don“ Prijedor.

 

„Mi još uvijek žito nabavljamo iz Srbije i Mađarske i ovo je prošlogodišnja žetva, tako da je nerealno bilo da se donese ova odluka, pogotovo u ovom periodu kada su i drugi energenti poskupjeli. Ne pratimo ono što se dešava na svjetskoj berzi, nego ovdje, očigledno, sve ide nam lančano, u krug. Tako da je došlo i do ovog poskupljenja proizvoda od brašna što je svakako ponovo udar na džep potrošača“, izjavila je Marićeva.

Na pitanje da li je opravdano poskupljenje hljeba zbog povećanja plata radnicima, kako tvrde pekari, Marićeva je rekla da to nije razlog da cijene idu gore.

„Vidimo da su pekare pune proizvoda kao i ljudi kojih ih kupuju, znači obrt je ogroman, obrti i mimo izdavanja fiskalnog računa. Ne smatram da je opravdano poskupljenje hljeba zbog plata koju su povećali radnicima. Trebalo bi istražiti koliko je povećana plata, iako se svi zalažemo da ta plata bude nešto viša upravo zbog standarda života kakav jeste“, izjavila je Marićeva.

Dodaje da pored tržišnih inspektora, u kontrole treba da se uključe i poreski da bi se utvrdilo da li su pružaoci usluga ove vrste odradili posao onako kako je propisano zakonom.

Kaže da podržavaju svaku akciju Vlade Republike Srpske u namjeri da zaštiti građane, ali je upitno da li je moguće i provodivo zamrzavanje cijena osnovnih životnih namirnica.

„Imamo uvoz određenih siriovina, mnogo uvozimo, da li je uopšte realno da možemo zamrznuti cijene. Mislim da možda možemo zamrznuti ono što mi proizvodimo u našoj zemlji ili možda možemo zamrznuti ako ne dođe do povećanja cijene energenata. Ova cijena nije danas trebala da se poveća“, rekla je Marićeva.

(ATV)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.