Med i zdravlje – sve dobrobiti ove neverovatne namirnice.
Teško je poverovati da postoji osoba koja, kada je jednom probala med, nije požela da to učini ponovo. Med spada u jedan od najtraženijih, najlekovitijih i najhranjivijih prirodnih proizvoda na svetu.
Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Taj odnos je različit u zavisnosti od vrste i kvaliteta meda, ali je uvek savršeno izbalansiran. Što znači da pčele od onoga što mogu da sakupe u prirodi i što im je dostupno, uspešno naprave savršenu hranu.
Boja meda zavisi od biljaka sa kojih je sakupljan nektar pa se kreće od svetlo žute do tamno braon. Najčešće prodavani med je livadski med, zatim bagremov med, lipov, ili šumski. Kupujemo ga u zavisnosti od ukusa i potreba, ali je važno znati da postoje kategorije meda i da u zavisnosti od toga kako je med kategorisan zavisi i njegova nutritivna vrednost. Med možemo svrstati u pet kategorija, a kategoriše se u odnosu na sadržinu i količinu kvalitetnih biljnih čestica.
U prvu kategoriju spada med koji je siromašan biljnim česticama. Često takav med srećemo u prodavnicama ili na pijacama i to je možda i najčešće kupovani med. Lipov, livadski ili med od deteline lucerke spadaju u prvu kategoriju meda.
U drugu kategoriju spada med koji je srednje bogat biljnim česticama kao što je med od medljike. Medljika nije nektar već medna rosa koja ne nastaje kao nektar biljaka nego na listovima šumskog drveća. Medljika se može naći na hrastu, vrbi, breskvi, lipi, jeli, boru i drugom drveću. Pčele sakupljenu medljiku prerađuju u med koji se naziva medljikovac. Spada u manje kvalitetan med koji nije poreklom od cvetnog nektara.
U treću kategoriju spada med koji je ekstremno bogat biljnim česticama. Izuzetnog je kvaliteta.
U četvrtu kategoriju spada med koji ima i do million biljnih čestica na desetak grama meda. Ovakve vrste meda su ređe na komercijalnim tržištima, ali mogu se nabaviti kod ozbiljnih proizvođača meda. Kestenov med ili šumski med sakupljan u četinarskim i listopadnim šumama je prava riznica zdravlja.
I peta kategorija meda koja se dobija posebnim postupcima presovanja i separacijom biljnih čestica. Ovaj med je ekstremno nutritivno bogat.
Kako konzumirati med?
Jako je važno znati i kako konzumirati med. Med dakle nije hrana koju ćemo jesti na način na koji jedemo neku drugu hranu. Med ima prirodno svojstvo da se kristalizuje, neke vrste meda se lakše kristalizuju a neke teže, a to zavisi od količine glukoze koju sadrži. Ukoliko postoji više glukoze od fruktoze med će se brže i lakše kristalizovati. Kod recimo bagremovog meda ovaj proces je sporiji jer bagremov med sadrži više fruktoze.
autor:http://zdravismo.com