Medvjedi bez straha šetaju ulicama, mještani u strahu

Medvjedi bez straha šetaju ulicama, mještani u strahu

Mještani bihaćkog prigradskog naselja Luke posljednjih sedmica su u strahu zbog medvjeda koji je u nekoliko navrata uočen da luta rubovima ovog naseljenog mjesta, a u sitnim noćnim satima snimljen je kako bez straha šeta ulicama.

Na imanju lokalnog pčelara u tom naselju uništio je više košnica s pčelama i tako pričinio materijalnu štetu.

Mještani kažu kako se medvjed spušta s obronaka Plješevice, a više puta uočen je na neuređenom prostoru obraslom gustim rastinjem i šibljem u blizini pomoćnog stadiona Nogometnog kluba Jedinstvo.

Stanovnici ovoga dijela Bihaća upozoravaju kako su prve kuće od tog lokaliteta udaljene tek stotinak metara, a u blizini se nalaze i dva dječja vrtića.

U posljednje vrijeme učestali su događaji da se medvjedi spuštaju iz visokih šuma u neposrednu blizinu naselja na području Unsko-sanskog kantona, te čine štetu, a nedavno se takav slučaj dogodio i nadomak sela Kamengrad, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Tada je medvjed u potpunosti uništio dvadesetak košnica koje pripadaju sanskom lovočuvaru Izetu Alagiću, nekoliko stotina metara od prvih kuća koje se nalaze u tom naselju.

„Ono što zabrinjava je da su ovakvi događaji učestali, to govorim iz vlastitog iskustva, a susreti s medvjedima su gotovo svakodnevni“, kaže Alagić.

Mještani podgrmečkih sela na području općine Sanski Most već dugo su u strahu od medvjeda koji su, kako kažu u šali, postali domaće životinje.

Da je to tako, potvrđuje i Alagić, te procjenjuje da samo na prostoru sanskog lovišta danas obitava oko stotinu medvjeda.

Ljudi na ovim prostorima strahuju i od većih posljedica, s obzirom na to da je, zbog specifične godine i loših klimatskih uslova, manje hrane za medvjede u njihovim prirodnim staništima, pa su oni u potrazi za njom.

Na meti ovih šumskih predatora su najčešće pčelinje košnice i voćnjaci na imanjima koja su napuštena i ostavljena. Medvjedi su već dvije decenije strogo zaštićene životinje i lov na njih strogo je zabranjen, što je doprinijelo velikoj reprodukciji i njihovom razmnožavanju.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.